Ospria,retter med belgfrukt.

Den første tiden jeg skrev blogg, la jeg inn en matrett hver dag. Mange spør etter disse rettene. Nå har jeg samlet noen retter fra disse innleggene i noen nye innlegg. Vi begynner med belgfrukt eller ospria όσπρια som det heter på gresk. De blir også regnet blandt ta ladera τα λαδερά, retter med mye olje.I Hellas er det vanlig at man spiser belgfrukt, bønner,linser og kikkerter til hverdags. Vi spiser linser og bønner hver uke her hos oss. Jeg husker en engelsk dame som hadde giftet seg med en greker og bosatt seg i nærhete av oss i ett av byens villastrøk. Vinny kom helt oppbrakt og fortalte meg om at naboen var så fattig, hun laget bare bønnestuing UTEN kjøtt!!!da jeg så at det er det grekere spiser, det har ikke noe med økonomi å gjøre , ble hun skjokkert. Men sånn er det, billig, godt og sunt hva mer kan du ønske deg!! Hadde en prat om dette med naboen en dag, hun sa at den gourmehundematen datteren kjøpte til hunden sin luktet så godt.Jeg fortalte at i Norge hender det at fattige eldre spiser kattemat.Da lo hun og sa at her spiser vi linser og det er mye bedre!!



fakes eller linser.







Linser,fakes φακές:  En pose linser, eller en halv etter behov,Først koker du opp linser i vann, og tømmer ut vannet, dette gjøres to ganger, så  tilsettes finhakket løk ,olivenolje, et hvitløksfedd og laubærblad, vann, tomtpure, salt og pepper etter smak. Greske husmødre putter ofte et tørket appelsin skall i ,som tas opp sammen med laubærbladet. Kokes til linsene er møre ca.30-40 minutter alt av hengig av strørrelsen på linsene!! Kjøp meg deg en pose linser neste gang du er i Hellas, de koster nesten ingenting!!!!

Grønne bønner,heter fasolakia φασολάκια på gresk : Brekkbønner(frosne
 eller ferske ettersom hva du finner.
Fasolakia på gatemarkedet,
Er de ferske skal du dra ut den litt harde stammen som sitter langs bønnen) poteter i terninger,oppskåret tomat, bruk gjerne en boks, litt hvitløk , en løk finskåret, olje og vann. Du freser løken i olje ,mengde etter smak, tilsetter bønner, poteter,hvitløk og vann og koker dette en stund,si en ett kvarter.Så tilsetter du tomat, salt , pepper og evt tomatpure. Det lønner seg å vente med tomaten ellers tar det så lang tid før potetene blir ferdigkokte!Kokes videre til potetene er gjennomkokte og bønnene ferdige. Ikke bruk mer vann enn at du dekker bønnene ,ellers blir sausen for tynn..Alle retter med belgfrukt spises med brød og feta så klart!!!!Kali orexi som man sier i Hellas!!!!!

grønne bønner med poteter.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kathara Deftera i Nea Hora

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Hippiene på Matala stranda.

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Nyheter

Det greske alfabetet.