Translate

Translate

Translate

onsdag 26. mars 2014

25.mars og Arkadi klosteret.


Klosteret ligger flott til.

Vakkert gammelt oliventre.

Kirken er fra 1500 tallet, men klosteret ble først bygget i det 5.århundre.Fra munkecellene.Et velholdt kloster.Da jeg var på denne demonstrasjonen på søndag på klosteret Arkadi, passet jeg på å ta mange fine bilder av klosteret så jeg kunne skrive litt om det. Men først må jeg vel nevne nasjonaldagen igår. Her i byen ble den feiret som den pleide med en parade gjennom byen.
Jeg  la ut Flashnews bilder fra paraden på siden min på facebook igår.Mine bilder er fra slutten av paraden nede ved Agora, det var fullt av folk som vanlig.
Fullt av folk følger etter paraden.


Her slutter paraden og man finner barn og venner igjen.

Noen selger popcorn, andre sukkerspinn.

Skolejenter ferdige med paraden for denne gangen.
Alle har jo noen de skal se i paraden, barn, venners barn, venner eller bekjente. Hellas har to offisielle dager med parader og feiring, 25.mars, og 28.oktober. Les om 28.oktober i innlegget fra den dagen.Det er jo omtrent de samme bildene fra hver parade, så ta en kikk igjen, eller for første gang fra 28.oktober.
Etter nærmere 400 år med tyrkisk okkupasjon startet opprøret.

Hvorfor feires så 25.mars? Det regnes for å være den dagen da opprøret mot det Ottomanske(tyrkiske) herredømme begynte i 1821. Jeg har nevnt dette ofte i alle mine innlegg. Det er altså dette som er bakgrunnen for denne store nasjonaldagen. Dessuten er det en relgiøs feiring, dette dagen feires Kristi bebudelses dag i kirken. Det vil si at denne dagen heter Evangelismos og alle som heter Evangelos eller Evangelina feirer. Altså, Vangelis,Evi,Evangelina, Litsa, Vangelio,osv,osv.Listen med kallenavn er lang.....
De viktigste lederne slik historiebøkene skriver.
Klosterets omgivelser er vakre og stille.
En av årsakene til at nettopp Arkadi ble brukt som samlingspunkt for hele Kreta på søndag, er den betydelsen dette klosteret har hatt for øya. I 1866 da opprøret hadde begynt igjen etter noen år pause, samlet opprørene seg på Arkadi klosteret, det begynte å omme dit den 3.mars, og fyltes langsomt opp til de i mai var 1500 fra hele Kreta. De ble sendt ut for å kjempe. Husk at de var okkupert siden 1547, og det var et hardt og dødelig herredømme. Den tyrkiske hæren på 15.000 mann og 30 kanoner , de nærmet seg  i september og ba de abbeden Gavrilil om å overgi seg og hele klosteret,men han sa nei Den 8.november  begynte angrepet mot klosteret,og da var det 964 der inne 325 menn og resten kvinner og barn som hadde søkt tilflukt der. De hadde gjemt seg innerst inne i kruttlageret og det ble angrepet av kanonene og tok fyr og eksploderte.
Tegning av eksplosjonen.

Fra et maleri.
Det sies at det hørtes helt til Iraklio. Så mange døde, så mye unødvendig blod, men det er jo sånn i ale kriger og opprør.....I våre dager er det hundrevis av sånne unødvendige kriger.
Kruttlageret er i dag en del av museumet.
Det som var slagordet var "Frihet eller død".Tøffe menn, sælig fra Sfakia området, er kjent for sitt mot, og her gikk de som på resten av øya kledd i svarte skjorter som tegn på sorg over tyrkisk herredømme. Her går de fremdeles kledd sånn, og de hadde et banner med dette slagordet på søndag. Og mange av disse tøffe svartskjortene som vi kaller dem var til stedet. De gir aldri opp i en kamp.
Sfakias banner bak folkedansgruppen.

Barna fra Rethymno hadde kledd seg ut som prester, kvinner og barn fra 1866.
Som du skjønner er 25.mars og det som skjedde på Arkadi i 1866 nært knyttet til hverandre.
Utenfor klosteret, det er bygget som en festning.
klosteret er i bruk, men er også et museum, og blir besøkt hele året av grekere som har lært om det på skolen, og vil se det med egne øyne. Det er et vakkert kloster, i flotte omgivelser i et nydelig grønt område av vakre Rethymno fylke. Her ved føttene av Idifjellene (Psiloritis) begynner vakre Amaridalen og Milopotamos ligger i nærheten. Jeg skriver mer om området en annen dag.
Der det står M. Arkadiou ligger klosteret, nær byen som du ser.