Agora.

Agora,

Ok, på tide å gå til Markedshallen, Agora heter den. Uttales Agåraaa. Jeg bruker fem minutter bort dit. Veien går forbi de fine veiene vi så i går, over hovedgata Daskalogianni, og bort gågata Tsouderon.
Tsouderon en av de fine gågatene våre.
Her kan jeg velge om jeg vil gå  til trappene på baksiden av Agora, eller den østre inngangen. Agora betyr marked på gresk og brukes i alle sammenhenger, markedet har gått ned, nye svingninger på husmarkedet osv. Alle byer har et marked, gjerne en gate med mange forretninger i rekke og rad, med fisk, kjøtt og grønt. Men altså når du er i Hania ,er det markedshallen det er snakk om. Gatemarked heter Laiki, det betyr folkelig, heter fks. laiki mousiki, folkemusikk. Det var nok først og fremst de fine som handlet på Agora, og resten på Laiki. I dag handler alle på begge steder. Nok greskundervisning for i dag,over til historietimen.
Agora fyller 100 år i år.100 år er jo ingenting i dette landet hvor historien går tilbake 5000 år, og rester av den dukker opp overalt, men altså 100 år i år feiret med , politikere,folkedans og tsikoudia forrige lørdag. Den ble bygget etter modell av markedet i Marseille, som et kors med fire utganger..
 Dessverre ble den bygget oppe på bymuren, det var det beste stedet regnet de ut da, og rev med glede det gamle ruklet! Uff, trist å tenke på.Det var et fint sted å ha drosjene utenfor hovedinngangen, så fine fruer kunne kjøres til døren og finne skyss hjem. Det var jo også den nye byens sentrum. Først hestedrosjer, siden biler.
Agora på 60 tallet.Drosjene og bussen venter,


I dag trenger jeg fisk til dagens middag og litt krydder og annet. Dette er ting jeg alltid kjøper på Agora. Jeg spiser norsk laks må vite,og har "min" fiskehandler inne på markedet, som jeg handler den hos.Jeg kjøper også kardemomme til bollene og kanelbollene som jeg baker,du får ikke tak i kardemomme her ellers. Til brødet mitt bruker jeg sesamfrø, solsikkefrø,valmuefrø og valnøtter.Alt dette selger de i løs vekt  her.
Souvernirbutikker og krydderbutikker mye bra lær her også.
Mulig de har rett!!

Olje, såper og t-skjorter i en skjønn forening.
Her finner du geitekjøtt,sauekjøtt, kanin, pluss alt av svin,okse og kylling og selvsagt frukt og grønt.
Lokalt kjøtt av alle slag.
Fisk som ble fisket i dag.

Alt i svin!
Alt her er lokalt og helt ferskt .















Frukt og grønt.

Fisk, krabber,reker, kalamari,blekksprut osv. Det er mange små spisesteder her som serverer hjemmelaget mat og ikke gourmet akkurat.Sånn mat som grekerne spiser hjemme med andre ord. Ganske mange synes at det stinker her inne og holder seg for nesen,mest unger da.Det er fordi det lukter rart og kanskje litt kvalmende når de griller blekksprut for eksempel.Det er vanlig for enslige å innta middagen her, midt i folkerushet.
Her kan man nyte god mat og følge med på folkelivet.
Mat rett fra gryta.
Deilige oster.

Dagens retter.
De spiser her ofte, har sine spesial retter og er kjent med eieren etterhvert. I det siste blir det mer og mer souvernirbutikker og noen nye kafeer har dukket opp. Et apotek ved hovedinngangen hører også med.
Noen dager på sommeren er det nesten umulig å komme fram der inne med alle cruisebåtturistene som kommer inn i grupper,med en nål med tall på genser eller bluse. Du ser en masse 8 tall og tenker hva er nå dette? Aha, det er en buss fra ett av cruiseskipene som legger til i havnebyen Souda, og blir satt av rett utenfor Agora. Alle fra buss 1 har en nål med 1 på osv. De går med guide og det kan være opptil tre busser sammtidig.
På tide å gå hjem å lage fiskesuppen!!!
Auds fiskesuppe.
I Hellas spiser man en kjempegod fiskesuppe som er laget av store fiske stykker i skiver,kokes med ben og det hele, tas ut av gryten,så koker man hele gulrøtter og poteter,selleri og løk i store stykker ,salt og pepper. Når grønnsakene er ferdig kokte tas de ut og man heller ris i suppen,  risen kokes. Noen tar en del av de kokte grønnsakene og moser dem, eller i blenderen og heller dette i suppen. Suppen spises for seg selv, og fisk og grønnsaker på tallerken ved siden av.Spises med masse sitron,olje og brød til. Dette er noe man severer til enkle begravelsesmiddager for familien her i byen.
Jeg lager en mer norsk versjon. Laks i biter, flyndre fileter, reker, potet, (squash hvis du har) og gulrot i terninger, purre eller vårløk, løk i småbiter. Først trekker jeg fisk og reker, så tar jeg dem ut av vannet legger grønnsaker i og koker ett kvarters tid, legger fisken tilbake tilsetter dill, litt melk med maizena i som røres forsiktig i, smakes til med salt og pepper!! En kjempegod suppe, enkel ,god og sunn!!!!Jeg gleder meg til å spise den. Kali oreksi med psari (fisk).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Brann på Kreta

Oppdatering om brannene på Kreta

Å miste en søster

Barnedåp og bryllup

Oppdateringer

Småprat

Varme dager før bryllupet.

Fine dager med sommergjester

Landsbyfest i Maleme

Oppdateringer