Påske i Maleme

 


I dag er det 1.påskedag i følge den ortodokse kirken. Vi fikk oss et godt måltid lam, etter skikken, men de grillet overalt rundt oss her i landsbyen. Når man bare er to, og med sarte mager, er ovnsstekt lam like bra.

Her i landet er vi jo under strenge regler om dagen, men vi fikk feire oppstandelsen eller i anastasi, η Ανάσταση som det heter på gresk. Den feires vanligvis ved midnatt, dvs. prestene er der mye før og messer i vei, mens folk innfinner seg rett før klokka 24. I år var dette altså flyttet til klokka 21, og portforbud fra 23, ikke 21 som vi har hatt en stund.

Vi hadde bestemt oss for å feire her ute i Maleme. Jorgos har nesten alltid vært i Splantzia i påsken, mens jeg jo feiret mange påsker i Sitia på 80-tallet, og var her for to år siden.

En tradisjon som holdes mange steder, er at ungdom bygger en tøydukke som symboliserer Judas, og den brennes enten fredag under prosesjonen, eller lørdag etter midnatt. Her er det tradisjon å brenne den på lørdag. Mange ungdommer var med å bygge den og lage bålen den sto på fra ettermiddagen. Fedre kom med lastebillass med brenne, og noen kom med et gammelt plagg, osv.  Jorgos har laget mange slike Judaser med vennene i Splantzia da han var barn og ungdom.


Vi gikk inn i kirken mens messen pågikk, og jeg gikk ut etter en stund. Inne i kirken var det lite folk, og alle brukte selvfølgelig munnbind, vi er jo blitt vant til det uansett nå. 
Utenfor kirken var det mange familier og venner samlet, og ungdommen var mest interessert i brenningen av Judas. Litt over 21, kom presten ut og det hellige lyset ble delt fra stearinlys til stearinlys. Alle ønsker hverandre kali anastasi og klokkene ringer. 
Noen sendte opp fyrverkeri, og så fikk de endelig tenne bålet under Judas!


Det brant godt i en halvtimes tid.


Vi gikk hjem med våre brennende lys, eller labada λαμβάδα, som det heter. 


Etter å ha hilst hverandre kali anastasi, sier man: ke tou hronou και του χρόνου. Neste år også. Kanskje kan vi feire normalt neste år.

I går var det jo også 1. mai, som er dagen da man plukker blomster og lager kranser eller buketter, og henger dem på døra. Her er min:I morgen åpner kafeer og restauranter/tavernaer igjen, endelig! Vi tenker å spise lunsj ute i morgen etter så mange måneder!

Kommentarer

  1. Fint å se den ortodokse påskefeiringen, Aud. Og det blir herlig for dere alle at det åpner mer i morgen - unner dere det veldig. Har et håp om å kunne komme ned i sommer/høst, men alt avhenger av vaksinen. Jeg reiser nok ikke uten denne gangen. Ha en flott mai måned, og ser fram til å lese flere reportasjer fra deg.

    SvarSlett
  2. Artig at dere hadde feiringen i Maleme. Sen påske i år. Det erfem år siden jeg feiret påske på Kreta, gjør det veldig gjerne igjen 😊God vår 🥰

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983