Oppdatering

Fullmåne over Splantzia i forgårs,
Jeg er tilbake etter to deilige uker med familien. Jeg må jo si at jeg var heldig med været, fikk badet i fjorden nesten hver dag, og fikk ikke bruk for paraplyen.
Barn og barnebarn var lykkelige over at jeg fikk det til, særlig yngstejenta som ikke kom seg hjem i år. Jeg var ekstra forsiktig og holdt meg mest i Høvik, og møtte venner bare utendørs.
Turen opp var kjedelig, men flyet var nesten fullt, jeg fløy 18.august og mange ville nok hjem før Hellas ble rødt og man måtte i karantene. Jeg lot meg teste på Gardermoen og var glad da jeg ikke hørte noe, altså negativt svar! To bilder fra turen opp:
over Polen,

ankomst til Norge,
Datter Michelle kom hjem uken etter, og sitter enda i karantene, så jeg var jo heldig da!
Det er klart man føler skam ved å reise, men jeg skulle jo hjem til mine.... Vi er mange som ahr vært i denne situasjonen, med familie i land man eller bør ikke kan reise til, tøft for mange dette. Det er ikke bare ferie det gjelder. Andre reiser i jobben.
På flyplassen i Hania måtte vi ha munnbind på fra vi kom inn og hele reisen. jeg beholdt den på på toget og til jeg gikk ut av taxien på Høvik. Vi er jo vant til å bruke munnbind her i landet.
Jeg merket meg store forskjeller på de to landene. Nesten ingen bruker munnbind i Norge, men håndsprit overalt.
Hjemreisen gikk begivenhetsløs. Ekstremt stille både på flytoget og på flyplassen, som det burde.
få ventende til Hania-flyet,
Nesten alt stengt og veldig strengt. Få mennesker tok dette morgenflyet til Hania med Norwegian på den første dagen i september. Vi var kanskje en 35 personer ombord. Flyvertinnene kom med drikke og snacks en gang, og alle hadde munnbind på hele veien.
nesten tomt,

farvel for denne gang,


et sted i Europa
 
over Halkidiki i Nord-Hellas


vi ankommer Kreta,
Jeg satt alene bakerst i flyet, og jeg har tatt bilder hele veien nedover. Fint vær og klart hele reisen faktisk! Det er jo dessuten behagelig å sitte alene, selv om det er synd at situasjonen  gjør at nesten ingen reiser, for flyselskapene osv.
inn for landing,
 Vi ble testet fra vårt fly, jeg skal ikke påstå at absolutt alle ble det, men de aller fleste.
Denne registreringen er så smart. Man fyller ut et skjema på nettet, sender det inn og får en kode. Denne skanner de på flyplassen og de vet hvem som kom med hvilket fly, hvor vi bor og mobilnummer. jeg fikk en sms samme dag om å holde meg i karantene første døgnet. Siden jeg ikke hørte noe de første 24 timene, visste jeg at jeg ikke har korona.
Jeg hadde jo lest om forholdene i Hellas og spesielt Hania, stor økning i tilfeller, og strenge tiltak fra slutten av august for hele fylket.
Ok, vi bør gå med munnbind hele tiden, både på gata og innendørs i butikker, kontorer, lege, sykehus osv. Dette med utendørs er nytt, og vil forhåpentligvis bare vare til den 14. sept. Alle arrangementer er avlyst lokalt og alt stenger fremdeles klokken 24.
Mange er uenige og noen demonstrerte med biler og motorsykler. De melder om nytt demonstrasjon snart.
Turister merker bare dette med munnbind, og mange bryr seg ikke om det, eller er ikke informert. De føler seg trygge og går oppi hverandre i Gamlebyen, jaja.
Vi hadde nesten ingen smitte, så ble øya åpnet for turisme, både fra utlandet og innenlands. Dette betaler vi for nå. Unge på ferie som ikke brød seg og glemte alt smittevern. Vi visste det jo, og mange har vært redde og engstelige for akkurat dette. Turismen ble ikke som enkelte hadde håpet og trodd, i og med at folk ikke reiser, og smitten økte og landet ble regnet som rødt av mange andre land.
I Platanias var det 20% belegg på hotellene i juli og august, 35-40 % ellers. Ingen stor overraskelse. Det at Finland og Norge stoppet pakkereiser i august, og at svenskene må ta test før de reiser, har gjort at tallene gikk dramatisk ned. Dette er jo en stor del av turismen i Agia Marina og Platanias.
September pleier å være måneden med de mange pensjonister og turgåere. Pensjonistene holder seg hjemme i høst, mest noen turgåere kommer. De sprer seg ut og bor på små steder og er mest ute på tur.
Hvem har så smittet lokalbefolkningen? For det meste grekere på ferie, eller lokale som kom hjem fra Aten og Tessaloniki.
De siste dagene har tallene nasjonalt ligget på rundt 200 for hele landet, og fra 1-3 nye tilfeller her lokalt. Alderen er mye lavere, en gravid som fødte på sykehuset( alt gikk bra både med henne og babyen) en 16 åring og noen rundt 30.
Dette er jo ikke sjokkerende høye tall hvis du ser på andre land, eller tenker på de 11 millionene som bor i landet, men myndighetene tar det alvorlig, de er redde for mangel på sykehusplasser og for at mange skal dø.
Vi hadde de første koronarelaterte dødsfallet på sykehuset her, en 91 åring med mange underliggende sykdommer.
Du kan vel si at vi først nå har fått smitte. Dessverre. Skolene i hele landet skal starte opp 14. september sies det nå, med munnbind! Masse reaksjoner fra lærere og foreldre.
Jeg holder dere oppdatert på utviklingen.
Selv er jeg i Maleme med hundene og her blir jeg ut september, bare med veldig korte turer til byen. Jeg føler meg  mye tryggere her enn i Bærum eller Hania.
Det er fremdeles varmt og klamt å gå med munnbind ute, men jeg tror det er effektivt. Du ser på en måte at viruset er her blant oss, og at du bør passe deg!


Kommentarer

  1. Hei Aud, så kjekt at du er på nett igjen. Har savnet oppdateringene dine like mye som jeg har savnet Kreta og Nea Chora i år. Hadde håpet på en tur i høst, men innser nå at det nok ikke blir aktuelt. Håper på vaksine og tur våren 2021.
    Ser frem til mer informasjon om hva som skjer og flere bilder fra øyen i mitt hjerte

    SvarSlett
  2. takk for hyggelig hilsen. Det er mange som savner Kreta i år.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983