Nytt fra siste uke

La Grace i havna,
Hei igjen, det er søndag ettermiddag, og en ny uke ligger foran oss. Vi venter regn og vind igjen fra i morgen, og håper at det blir uten ødeleggelser. Alle uvær har jo navn nå for tiden, og dette heter Jirionis. Det er ventet å treffe Vest-Kreta i morgen tidlig. Det er arbeider i gang over alt som forberedelser til uvær og flom. Vi holder pusten.
Det meldes om store skader på årets oliven av sykdommen Dakos. Det er problemer over hele øya, og det varme været regnes som årsaken. Vi håper ikke det blir for mye skade, da mange lever av oliven og olivenoljen de produserer.
oliven skadet av Dakos,
Uken som gikk var ikke den mest spennende, men den nye regjeringen kom med sin nye flyktningepolitikk, og den er sjokkerende, men ikke overraskende. Statsminister Kiriakos Mitsotakis, la fram de nye reglene og jeg synes at det er vanskelig å få tak på alle detaljene, men her er hovedpunktene: Nye, strengere regler for hvem som får asyl, nye lukkede flyktningmottak skal bygges på øyene der det allerede er overfylte flyktningleirer, ny grense for hvem som regnes for mindreårige av de som flykter uten voksne ( 15 år), og strengere kontroll ved grensen. Det er voldsomme reaksjoner fra alle kanter, og det regnes som brudd på menneskerettighetene det meste av det. For det første er aldersgrensen på 15 år hårreisende, ungdom over 15 år har ingen rettigheter lenger og regnes som voksne. Dessuten er lukkede flyktningmottak som fengsler å regne og kommer ikke til å hjelpe deres situasjon. Tragisk er alt vi kan si om hele flyktningsituasjonen i Hellas. Alle leirene er overfylte og forholdene de lever under umenneskelige.

Her i byen hadde vi besøk av dette flotte seilskipet fra Tsjekkia La Grace. Det lå i havna noen dager, og jeg fikk tatt noen bilder. Det er bygget etter modell av en brigg fra 1800 tallet, og brukes som skoleskip:
Jeg har startet opp med norskkurs med nye ivrige elever på språkskolen Orizontes hvor jeg jobbet i fjor vinter også. Disse søte, blide jentene heter: Georgia, Sofia, Antigoni og datteren Katerina. Vi ler mye, men jobber masse, og de er skikkelig flinke!

En lege på sykehuset i Iraklio ble arrestert denne uken. Han ble anmeldt for å ha tatt i mot penger for å operere. Dette kalles fakelakia, og er dessverre veldig utbredt blant greske leger. Det som gjør at de fortsetter med dette, er at folk betaler uten å reagere eller anmelde, selv om det er ulovlig. Jeg opererer bare hvis du betaler sier legen. Han skal fremstilles for retten, og jeg håper det kan hjelpe denne uhørte praksisen til å stoppe en gang for alle! De jobber på offentlige sykehus og får vanlig lønn, og prøver å få en ekstra inntekt på denne måten!
I dag har vi hatt en markering av en gruppe som jobber for å få mindre trafikkulykker. Det trengs mye arbeid for å få mindre ulykker her på øya, og mange tar dette alvorlig.
I morges brant det i en kafe i annen etasje midt i sentrum. Kafeen ble helt ødelagt, og butikkene i underetasjen fikk vannskader. Ingen var i kafeen eller i butikkene på denne søndag morgenen, og brannstasjonen er to minutter unna, så de fikk slukket brannen fort og ingen mennesker ble skadet.

Det var det jeg hadde for i dag. Vi snakkes!Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983