Byens lyder

Trafikk skaper støy,
En by har mange lyder, mennesker som snakker eller roper, noen gråter og noen ler. Kjøretøy som bråker, hunder som bjeffer, katter som mjauer.

Noen byer har trikker, men alle har busser. I min by, har vi ingen trikker, men hestedrosjer. De har sine egne lyder. Hestens hover som slår mot brolegningen, sjåførenes rop til hesten, og bjellene den har rundt halsen. Her tuter også bilene veldig mye, og veldig høyt, særlig når de har en eller flere hestedrosjer foran seg! Sjåførene kan også stikke hodet ut av bilvinduet og rope til sjåføren i den dobbeltparkerte bilen på fortauet: "As to dialo, ade na figis apo då"!! Helvete heller, kom deg vekk herfra!!
Selgere kjører rundt med høytalere, eller dodokes som de kalles og roper: "PATATES EHÅ, KREMIDIA EHÅ, PATATES KE KREMIDI". Jeg har poteter, løk har jeg, poteter og løk. Eller: KAREKLES EHÅ, TRAPEZIA KE KAREKLES!! Jeg har stoler, bord og stoler. Om sommeren selger de blomster,: GARDENIES EHÅ, Jeg har gardenier. De høres, og husmødrene springer ut og kjøper ett par kilo poteter, eller seks plastikk hagestoler. Smart og mye billigere, men støyende.
Er det er tivoli eller teater i byen gjelder det samme. Her om dagen var det salg på Italian Factory Outlet, de hadde en bil med høyttaler: ELATE; OLA 80 % . KOM, ALT TIL 80 %.

Motorsyklene og mopedene denne byen er full av har lyder etter eierens ønske eller lommebok. Harley eiere som min kjære, har jo byttet ut deler for at de skal bråke mer, og høres overalt og over alle andre. Mange har gamle mopeder som både bråker og spyr ut eksos. 
Parkeringsvakten som blåser i fløyta når noe har parkert på fortauet eller i gata. Eieren kommer løpende og flytter bilen, eller får bot og blåsingen flytter seg lenger ned i gata. Dobbeltparkering er en vane og praktiseres av alle.
I min by er det mange høye lyder, og det er meningen at man skal høres.
Mødre som roper på barna sine, ungdommer som krangler eller ler støyende.
kirkeklokker kan irritere,
Kirkeklokker ringer hele døgnet, noen ganger ringer de hvert kvarter, andre kirker bare til messe eller begravelser. I min by er det veldig mange kirker og veldig ofte voldsom ringing, fra klokka 07.00.
I to små kirker i mitt nabolag er det høyttalere utenpå, så hele gudstjenesten høres fra 7 til 10 hver søndag, og ellers i uka hvis det er noe på gang om ettermiddagen!
høyttalere på veggen til  kirkens nabohus,

du hører godt at messen er i gang,

Kan man klage eller kjefte? Nei, kirken gjør som den vil. Her hos oss, har presten lagt til ringingen på fast- telefonen til høyttalersystemet, så det høres over hele torget!
Demonstrasjoner med roperter og høy musikk fra plassen ved Agora er et vanlig fenomen, da spilles det Nikos Ksilouris på full guffe, mens det ropes høyt i roperten. Etterpå er det taler før toget ropende setter igang sin runde i byens gater, mens irriterte bilister venter.
Snakk i mobiltelefon foregår selvsagt på gata, eller på kafe, og det er om å gjøre å snakke høyest mulig! Roping er helt innafor, og forståelig. Grekere banner veldig fort, og man snakker generelt høyt og kan høres sinte ut. Men som oftest er det bare en måte å snakke på, høyt og fort behøver ikke bety at man er sint. Mobiltelefoner som ringer......
Jeg våkner ofte av at noen snakker rett under vinduet mitt, veldig høyt. Oftest i mobil.
I de smale gatene i Gamlebyen snakker alle naboene med hverandre i gata, utenfor husene, roper til hverandre og hilser når de går forbi.
Hunder på verandaer og balkonger i bygårdene, kan høres nede i gata hvis det går en annen hund forbi.
Naboer roper til hverandre fra balkongene og generelt kan lydnivået virke veldig høyt for nordboere som bor i byer med en annen kultur for hvor mye lyd man kan lage.
Naboer som griller på en stille søndagsformiddag med greskmusikk på full guffe er helt normalt, og som oftest prøver de å gi deg litt mat og raki. Bare å være tålmodig, de legger seg til å sove etterhvert!
Jeg husker min mor ga meg beskjed om at jeg måtte dempe meg på gaten i Oslo, og ikke rope på Stine slik jeg gjorde på Kreta. Oj, tenkte jeg da, så fort man får nye vaner!!
Unger skriker også høyere her, og foreldre og besteforeldre svarer med samme mynt. Utestemmen er noen hakk høyere her enn i det høye Nord.
MEN, mellom 15 og 17 skal det være stille. Det vil si at ungene er inne, hunder skal helst ikke bjeffe ute, og radioer skal dempes. Da kan du anmelde naboen for bråk i den stille tiden. Κοινή ησυχία,Kini isihia heter det. Da skal det heller ikke bygges, og du kan ringe politiet hvis noen jobber etter klokka  15. Etter 1. oktober gjelder det fra 15.30.
På gatemarkedet fallbys varene med høye stemmer: "I KALITERES DOMATES EHÅ.ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΕΧΩ,  HÅRTA, EDÅ HÅRTA, ΧΟΡΤΑ, ΕΔΩ ΧΩΡΤΑ!!"
Ja, byen har mange lyder, og ofte høres det ivrig fuglekvitter når trekkfuglene kommer i hundrevis og slår seg ned i trærne ved Agora. Det er en fryd å høre dem, og det hører også med til byens lyder, like som duenes kurring.
duekurring og bølgesus del av Hanias lyder

Duene lever på byens tak og deltar ivrig i lydbildet. Om våren nyter vi svalenes kvitring og roping.
Lyden av trafikklyset når det skifter til grønt.
Gatemusikanter med gitarer og sang, holder for det meste til nede i havna, og er en fryd for øret.
Man kan også høre stemmer og musikk fra byens utesteder som stenger når siste gjest går hjem, det kan bli sent, eller heller tidlig! Kafeer og tavernaer er åpne hele dagen, og alle sitter ute når været tillater det.
Mange av byens borgere er mektig irritert på dette bråket, og klager høylytt, men hjelper det? Ikke alltid, sommer betyr uteliv, turisme og mye nattebråk. Dette er slitsomme lyder, bråk og uro som ingen liker. Fulle ungdommer på gata som roper, biler som kjører med høy musikk.
liten bar med høy musikk,
Tavernaer med levende musikk demper ofte musikken etter 12, men ikke alltid. Alt er med i byens lydbilde som skifter fra sommer til vinter, og fra dag til natt. I Halidon, Gamlebyens hovedgate er lydnivået et helt annet i juli enn i desember. Den stillheten kan vi kanskje synes er litt plagsom? Forstår du hva jeg mener? Det skal ikke være dørgende stille i en gate, eller?
Har jeg glemt noe eller noen nå tro?
Kanskje selgeren som går gjennom byens gater hele året og selger fjellte og urter? "Malåtira, tsai tou vonou, Μαλοθύρα, τσαί του βονού", roper han, men ikke FOR høyt, han er en stille mann, en fjellets mann.
Dette er min by, disse lydene er byens og hører til. Byens mange stemmer, byens sjel. En levende by med folk fra alle verdens kanter.Vi elsker eller hater, men dette er byen slik den er. En by med sjel, med varme og masse bråk, det er HANIA!!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Kathara Deftera i Nea Hora

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Hippiene på Matala stranda.

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Nyheter

25.mars gresk nasjonaldag