Nyheter med været

friskt i havna i dag,

Først noen nyheter fra Hellas. Det er innført avgift på plastposer fra butikker, og i løpet av 2018, skal det ikke finnes i dagligvarebutikkene leser jeg. Dette er jo gode nyheter for miljøvernet, og grekerne tar det med fatning.

En annen ny avgift, som vi har hørt om en stund, er inntektskatt på korttidsutleie. opp til nå har de sluppet unna med en lav avgift, men nå må også de som leier ut gjennom Airbnb og andre elektroniske kanaler som booking.com. osv. Inntekter opp til 12.000, 15%, fra 12.001 til 35.000, 35% og tilslutt fra 35001 og opp, 45%.

Dette gjør at det blir mindre attraktivt å gjøre om hus og leiligheter om fra langtidsleie til korttidsleie. Jeg har før skrevet om situasjonen her i byen, i gata vår, og i landet generelt. Folk finner ikke bolig til leie, og det er krise i langtidsutleie. Det er bare lov å leie ut 90 dager i året for korttidsleie til de høye døgnprisene. Jeg ser på det som en positiv utvikling for landet. Men de som har satt igang oppusning av hus/leilighet med planer om korttidsleie og store inntekter er selvsagt sinte, det forstår jeg. Alle tenker jo på sin egen økonomi og kan man tjene penger enkelt, så er det en flott sjanse til å forbedre inntekten på.
I går besøkte vi min fetter Bjørn og hans kone Lisbeth. Elisabeth, Rune, Bjarne og Guri, Jorgos og jeg.
første møte, Bjarne, Rune, Elisabeth og Guri,
Det var typisk norsk kaffe og kaker, Lisbeth hadde stekt vafler og hadde norske kaker med fra Norge (de er her bare på ferie). Vi hadde med Vassilopita (gresk nyttårskake) , Guri hadde kjøpt sjokolade og det ble en hyggelig stund.
kranskake, gresk sjokolade og vassilopita,
Jorgos er typisk gresk, og ikke så fan av kaffe og kake besøk, men han holdt ut med disse flotte nordmennene i noen timer. Veldig koselig hjemme hos Bjørn og Lisbeth i Kefalas.
Guri, Jorgos, Lisbeth og Bjørn,
Det var en god anledning for Guri og Bjarne å treffe mine bekjente. Elisabeth og Rune bor jo fast her de også, ikke så langt fra dem. De kan nok ha glede av å hjelpe dem med diverse spørsmål, byråkrati, osv, håper jeg. Vi norske som lever her, er ikke så mange og vi har liten kontakt. Det finnes ingen norsk forening, ingen gidder. Vi lever med grekerne og andre utlendinger, og behovet er ikke der. Vi elsker vinterværet, og nyter at vi lever her på øya. Det å treffes å utveksle erfaringer, bøker, blader osv er jo nyttig for alle. I alle de årene jeg har bodd her, har det vært utrolig dårlig samhold blant nordmenn. Svenskene og danskene har sine foreninger og de er aktive.
I dag blåser det veldig her på Kreta. Det regner og så kommer sola frem igjen. Vi klager ikke på været, det er januar tross alt, og jorda trenger regn. Øya trenger snø på fjellene, til sommerens vannforsyning. Jeg tok en runde i havna i vinden mens det var sol, her ser du noen bilder:
skoleklasse på Kretatur,

det blåser på Ektor,meg selv i vinden,
På lørdag er det helligdag igjen, Ta Fota Τα Φωτα. Det feires med gudstjenester om morgenen og deretter går prestene og folket i prosesjon til nærmeste vannkilde. Vannet velsignes, og en av prestene kaster et kors ut i vannet ( med et langt tau), mange hopper uti og den som får tak i korset, er den velsignede i det nye året. her i byen skjer dette fra Domkirken, og så går prosesjonen med biskop og prester, politikere og øverste militære ned til havna. Selve velsignelsen av vannet skjer ca klokka 11.00 her. Er du i Hellas, så prøv å få dette med deg!!
fra Hania,

fra et vannreservoar ved Iraklio.
Offiselt er juleferien over den 7. januar, og da feires Joannis, det vil si at alle som heter Jannis eller Janna har navnedag. Dette er en stor dag i Hellas med alle Jannisene. Du kan lese om dette i bloggen fra tidligere år, bare søk på Ta Fota eller Theofania og Aud Øymyr.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983