Translate

Translate

Translate

tirsdag 17. februar 2015

Noen tanker om krisen i Hellas og grekerne.

Jeg er så inderlig kvalmende lei av å høre og å lese alle folks syn på gresk økonomi og deres teorier om feil og mangler. Hvem er skyld i krisen og hvem som må betale. I følge de fleste ,er det hvermanns greker som er udugelig og lat og aldri betaler sine skatter.
Jeg MÅ bare få ut litt tanker om alt dette, det koker over kjenner jeg!!!
Jeg skal IKKE tre meninger ned over hodene deres, bare få noe på plass,og litt frustrasjon ut.
La oss ta et eksempel som jeg hører ofte: "Som man reder så ligger man. Låner du så må du betale tilbake."
penger er til mye glede og mye sorg,
Hvem har lånt penger? Den vanlige mannen i gata? De fattige barnefamiliene? De uførestrygdede? Det er lett å dømme når man sitter høyt oppe på sin hest i land med velferd og sosial retferdighet og uten korrupusjon.Grekerne er sinte ,frustrerte og disillusjonerte i dag, trøtte,sultne og er de fattige slektningene i EU. Alle ser ned på dem, og de sier om seg selv at de har stemt på feil politikere. Mange har gjort feil, korrupte politikere, styrtrike med nullskatt og offshore, alle som driver med svart arbeid, osv.osv. MEN de fleste grekere arbeider lange timer,har lite ferier, mye skatt og mange avgifter og lån.Frustrasjonen over å jobbe fullt og å tjene dårligere og dårligere, under dårlige forhold ,tar nesten knekken på mange. Pensjonister og uføre får også pensjonen kuttet hele tiden, og arbeidsledighetsstøtten er på bare 300-400 euro i måneden.Unge mennesker finner ikke arbeid, og tror de aldri kommer til å få alderspensjon.
Man kan kanskje ikke kjøpe så stor,fin båt,men..

Alle hater  politikerne som er skyld i dette intenst, og HÅPER at de nye som forhandler denne gangen,tør å stå på folkets side UANSETT!!!!
Eldre mennesker i Hellas i dag lever under utrolig dårlige forhold. Jeg ser det daglig, behøver ikke lese om det. Barnefamilier sliter og mange barn går på skolen sultne og besvimer på skolen av sult. MEN, de er alle selv skyld i dette, og må ta straffen,og leve som de fortjener!!!
Varoufakis på EU møtet i går.
Der fikk jeg ut litt frustrasjon!!!!! EU forhandlet med Hellas i helgen, de kom frem til en løsning ,men fikke n annen løsning på papiret som de skulle underskrive. Alle lurer hverandre innen EU også. Frustrende, hva skjer fremover? Ingen vet. MEN hvordan disse EU politikerne som sitter på store lønninger i land med velferd og rikdom ,dømme grekerne til mer sult og fattigdom????
Heldigvis var det mange fredlige demonstrasjoner over hele Europa og Hellas til støtte for grekerne på søndag. For første gang på lenge med litt håp. Husker du alle de demonstrasjonene og okkupasjonen av Syntagma i Aten og alle plasser i hele landet i motstand til regjeringens politikk og de lånene de tok opp?? Fult av politivold, og krig med stener og køller. grekerne har ikke sagt ja til disse lånene og de forholdene de lever under i dag!!Her er noen bilder fra Hellas,og en plakat fra den norske markeringen i Oslo, hvor min greske venn sier at det bare var 200 oppmøtte.

fra Aten søndag,

Thessaloniki,
Takk for at du hørte på meg!!Vi lever også med Jorgos synkende pensjon, en arbeidsledig ferdigutdannet datter hjemme, en datter som opererer øynene,og som også bor hjemme. Men vi har min lille uførestrygd fra Norge og mine små inntekter fra undervisning og byvandringer, så vi klarer oss!!
vi får ny belysning i havna, selvom vi er i krise,
Men alle jeg kjenner sliter virkelig. Få har råd til å varme opp husene sine og kan bare kjøpe det nødvendigste av matvarer.Er det så rart vi synes noen burde se på Hellas som et katastrofeområde.og lette på kravene??
Vi venter, fredag sies det nå, og holder pusten. MEN er det karneval,så er det karneval, det feires med enkle midler og mye humør. Grekerne kan more seg uten å bli fulle eller å måtte ha masse dyre ting. Det plager turister å se at grekerne er på kafeer og utesteder og at de har overfylte markeder med frukt og grønnsaker. Er det krise, så skal alle sulte, gråte og sitte hjemme!!
fullt på kafeen i solskinnet, her med norske venner,
Grekerne ser på seg selv som balkanere ,ikke europeere,og vil ikke at noen skal ta fra dem motet og humøret og samholdet. De har opplevd venteziansk, tyrkisk og tysk okkupasjon i hundrevis av år, undertrykkelser og to militærjuntaer og borgerkrig. Dette er bare en siste prøvelse, alle vil at landet skal reise seg igjen. Historien er dypt inngravert i landet, men unge mennesker har ikke opplevd dette. De er vokst opp med håp, lån og fordeler som nå blir tatt fra dem.
de gamle kampsangene til Theodarakis er like populære,
Men vi synger enda Theodorakis selve symbolet på friheten fra overmakter. Mandeltreet står i blomst igjen, synger han,det er håp ,våren kommer.
Karnevalet gir muligheten til å le av politikerne og lage satire ut av situasjonen, vi gleder oss til å se hva de har funnet på i år!!
fra tysk karneval,Tsipras med sprettert mot "Kyklopas" Merkel.