På tur til Askifou med fjellklubben.

I dag har jeg vært på tur med fjellklubben.Vi dro opp til Askifou platået du kjører over når du skal til Sfakia. Det var tre busser og folk i alle aldre.
Vi begynte nede på Aksifou platået,

litt snø langs veien enda,

så klatreret vi langsomt oppover i eikeskogen,
Alle foreninger i Hellas har en tradisjon som heter "kopi pitas" på nyåret. Dette er litt som mandelen i grøten, dvs at man har gjemt en mynt,lykkemynt i en kake, den som får biten med mynten har vunnet. Hjemme er man bare den heldige i det nye året. I foreninger vinner man noe.
Hvert år i januar har fjellklubben denne kaketradisjonen et eller annet sted i naturen. Vanligvis er det et sted hvor man også kan kjøre jeep, eller firhjulstrekker så alle kan være med,og all kaken kan fraktes dit. I år var det bestemt å dra til Askifou og ha "kopi pitas" oppe på et platå ved en liten kirke. Men så var veien opp dit snødd igjen, så kaken måtte bæres opp, og derfor gikk vi ikke helt opp først.
kaken bæres opp, de kalte den babyen,og vi alle av dem,

litt snø her og der ,
detaljer fra kaken,

årets flotte kake,EOS Hania 2015 Godt fjellvandrings år.

denne kaken har koumara frukt,
Vi stoppet på et egnet sted,og den sermonielle kakeskjæringen tok sted. Vi fikk alle en bit+ at det var mange andre som hadde hatt med kaker. det var iallefall tre store kakestykker til hver. Og så var det selvsagt tsikodia. Så var det trekking av de heldige vinnere av syv flotte premier, jeg vant som vanlig ingenting!!
formannen Stavros deler kaken,

alle venter på en bit,

vi spiser og koser oss,

store og små,

gøy med snø for de minste,

landsbyen Goni nede på Askifos platået,
De fleste  av oss gikk opp til platået og den lille kirken, her var det mye snø enda,og det var kaldt og blåste så vi ble ikke lenge.Mange hadde med kniver og poser og plukket horta hele dagen.
dette er stamnagati horta som de vokser i naturen på Kreta,

en av damene plukket stamnagati,


samling ved kirken Agios Jorgos o Mesithis (Den Fulle)

utsikten over Ta Lefka Ori,
Vi strevde oss ned lia igjen, måtte passe på så vi ikke gled. Snøen hadde jo nettopp smeltet,så det var vått og glatt.nederst er det en eikeskog fulle av eikenøtter på bakken og  mange av trærne var brukket av snøen.
på vei ned, utsikt ned til Gonia,

nymalte rødmerking,

brukne kvister av eiketrær,

her ser du lia vi gikk opp og ned,Det var en deilig dag, litt kaldt der oppe, fra 4-5 i høyden til 10 nede i landsbyen Ammoudari.
stamnagati alle steder,

geiter og høns sammen,

hvor blir det av pappa?

Ammoudari,

utsikten fra landsbyen mot fjellene Horeftries,

fjellklubben inntok landsbyens kafenioner,

Vi gikk inn til landsbyen hvor alle de som ikke gikk til kirken satt på de små kafenionene. Der var det full fyr i vedovnene og full rulle.
Det er fint oppe på Asifouplatået, og bussturen hjem var jo like vakker som vanlig. Alle disse vakre hvite fjellene langs veien hjem.
vi kjører nedover igjen.
Nå er jeg fornøyd og trøtt. Håper du liker bildene,du kan godt bli med på en tur når du er i Hania en gang. Det er turer hver søndag!Les mer om EOS som klubben heter i innlegget av 8.12.2013.

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter