En fredagshilsen fra Hania.


 Hei, igjen. Fredag den 13. i dag, håper ikke at det betyr ulykke. Visste du forresten at i Hellas er det tirsdag den 13. som er ulykkesdagen? 

 Endelig kom det snø på fjelltoppene, 10. januar kom den første snøen.

fjellhytta Kallergi fikk sin første snø og holder åpent hver helg i vinterhalvåret,











Veldig sent, burde vært her i allefall i desember. Vi har annen hver dag regn og sol denne uken, det er jo helt passelig! Temperaturer mellom 10 og 17, ingen grunn til å klage. I dag regner det, mens vi hadde strålende sol i går.

i dag ser moloen sånn ut,



dette er fra moloen i går,















Det er tross alt januar på Kreta og det burde regne og snø på toppene. Det er jo det som gjør at dette stedet ikke egner seg til den typen vinterturisme som Kanariøyene har. Vinterstormer, vannrett regn og gater som blir til elver er ikke noe den jevne turist bryr seg om. Men for den som prøver, er det fint her om vinteren. Det er grønt, man kan sitte ute i sola og gå uten å falle på is og holke! Det er en del turister og overvintrende utlendinger som velger Kreta i vinterhalvåret. De fleste koser seg og tar innedager når det er uvær. 

Vi har fått nyheten om at ekskonge Konstantin er død 82 år gammel i London. Han skal visst begraves i Aten, der familien har en eiendom Tatoi Τατόι, hvor de andre kongelige er begravd.


Selve seremonien skal finne sted i Domkirken i Aten av erkebiskopen. Hellas har en turbulent historie med kongene. De kom alle fra samme tyske familie, Glyxburg og var gift med forskjellige tyske prinsesser og tilslutt danske Anne Marie. Altså fantes det ingen grekere i familien, selv om de etter 100 år med greske konger, følte seg litt greske. Den første kongen kom i 1863,etter at Hellas slapp ut av det Ottomanske herredømme og ble hentet fra Tyskland. Her er en historisk oversikt over det greske kongehuset:

Det var flere av kongene og senere dronning Frederica, også tysk, som samarbeidet med militærjuntaer og nazistene. Hun opptrådde som dronning selv etter sin mann kongens død og styrte landet, mens Konstantin gjorde som hun sa. Dette førte til at kongen ble avsatt i 1974 under en folkeavstemning etter den siste militærjuntaens fall. Han følte seg urettferdig behandlet og ønsket å komme tilbake som kongen av Hellas og sluttet aldri å kalle seg konge. Han blir begravet etter familiens ønske, men som en privatperson, ikke kongelig. Han og prins Phillip var forresten fettere. Alle Europas kongehus vil være tilstede på mandag under begravelsen.

God helg ønskes alle, vi venter både regn og sol denne helgen. Καλό Σαββατοκύριακο.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.