Lokale nyheter

 


Vi er inne i september, denne første høstmåneden som er så deilig her på Kreta. Den voldsomme heten fra juli og august har blitt til en behageligere varme. Sjøen er deilig og varm, og de tøffe meltemi-vindene fra juli har stilnet. Temperaturen er rundt 30 i disse dager, men den kommer til å synke litt neste uke meldes det. Det kommer også til å blåse opp litt, med mulighet for litt regn.

Strandliljene blomstrer og det er mindre mas med færre turister. Druer, fiken  og meloner er på sitt beste og lokale  epler og pærer plukkes nå og smaker himmelsk. Det er endelig mulig å finne parkeringsplass i byen og sitteplass på bussen som går til Agia Marina og Platanias. Skolen er i gang om litt over en uke, og det er det mange som gleder seg til!

















Dette er måneden da mange fotturister ankommer Kreta, og spesielt sør-kysten av Hania fylke. Her går den kjente E4 turstien som strekker seg fra Spania til Kreta. Den er veldig populær og jeg skriver ofte om den her i bloggen. Deler av veien er vanskelig og det er uansett ikke anbefalt å gå alene. Det ligger også mange raviner langs sør-kysten noen lette, noen ekstremt vanskelige. En ung mann som var på besøk i Agia Roumeli, bestemte seg for å gå oppover Samaria ravinen en ettermiddag, alene. Han ble advart av lokalbefolkningen mot dette, men gikk allikevel. Han endte opp på et veldig vanskelig sted mellom Samaria og naboravinen, som er veldig vanskelig. Han kom verken fram eller tilbake og satt bom fast midt i et område med stein. Han kunne bare sitte på huk og ikke røre seg. Mørket kommer jo fort her nede og kan ringte nødnummeret. Han fikk kontakt, men visste ikke akkurat hvor han var. Etter mange timers leting, ble han funnet i god behold av de syv redningsmennene som kom. De kunne ikke gå ned samme vei som de hadde kommet opp og det ble en ytterst farlig berging! 

En annen mann gikk alene fra Falasarna til Balos, der går det en vanskelig, men flott sti. Jeg har gått den med fjellklubben og vi brukte mange timer og mange hadde store problemer der. Denne mannen måtte ha hjelp midtveis, han satt fast med skadet fot. Her kan man heldigvis komme sjøveien og området er smalt og det er lett å se den som går der. Han ble hjulpet ned og kjørt til sykehuset.

På stranda i Falasarna falt en annen mann ned fra en høyde og brakk benet, da han skulle fotografere! Han ble også hjulpet sjøveien med jetski fra stranda av to livreddere. Litt for ivrig med fotograferingen.

 Heldigvis er det mange flinke fjellvante redningsfolk her, både i brannvesenet og i fjellklubben som drar ut på disse oppdragene. Husk å ikke gå alene og å høre på lokalbefolkningen! Lei heller en guide til å bli med på vanskelige turer, eller bli med på organiserte turer!! Men for all del, gå på Kreta og gjerne utenom Samaria som "alle" går!

Det kom inn en flyktingbåt til Kissamos denne uken. Den ble oppdaget utenfor kysten da den hadde problemer. Kapteienen og to andre ble arrestert for menneskesmugling. Det var 76 ombord med både kvinner og barn. Heldigvis gikk det bra med alle og de har blitt tatt hånd om. De trodde de var på vei til Italia og vet ikke om den tragiske situasjonen her i landet. Flyktningene har ikke fått det bedre, de fleste sitter fast her, uten en bedre framtid i sikte. De blir sendt til en flyktningleir et annet sted regner jeg med.

Vi markerer at det er ett år siden Theodorakis døde, med flere arrangementer her i byen. Først var det minnesstund ved graven hans i Galatas, med mye musikk og etterpå besøk i farens barndomshjem der.








På kvelden var det konsert med Hania filharmoniske orkester i havna. Her er en video fra gårsdagens konsert :


Det er en utstilling i havna i lokalet til KAM, (etter moskeen og videre utover) Mikis Theodorakis 1925-2021.

Det skal holdes en teaterforestilling til inntekt for en ung jente med kreft. Alle pengene som kommer inn ved salg av billetter, går til å støtte henne og familien. En lokal teatergruppe setter opp Den lille prinsen på et lite lokalt uteteater i utkanten av byen, i Lendariana på mandag klokken 21.


   

I morges var det et lite jordskjelv utenfor kysten av Sør/Øst- Kysten av Kreta. Det var å på 5.2, men altså dypt i havet og et stykke fra land, ingen skader.


God helg til alle, καλό Σαββατοκύριακο.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Hjemme igjen.

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.