Første uke i januar

 


5. januar er dagen før den store dagen i gresk ortodoks kirke, Theofania, som i følge kirken her er dagen da Jesus ble døpt. Derfor er dette dagen for velsignelse av vann, det være seg sjø, innsjø, elv, dam eller vannreservoar. Her i byen er det jo alltid en stor og viktig begivenhet i havna. Som forventet blir det ikke noe i morgen. Men det er en helligdag og butikker, banker og kontorer er stengt. Den 7. er Jannis dagen, eller Ioannis, altså Johannes døperens helgendag. Alle landets Janniser og Jannaer feirer, en av de aller største navnedagene, sammen med Kostas og Eleni, Maria, selvfølgelig Jorgos. Skolene åpner aldri før 8. januar av den grunn, i år åpnes de altså mandag 10. Vil du lese om den 6. januar, og feiringen her, så kan du lese om det her:https://audoymyr.blogspot.com/2014/01/6januar-theofania-eller-ta-fota.html

https://audoymyr.blogspot.com/2019/01/ta-theofania.html

Etter en messe i Domkirken, går et stort prestefølge ned til havna, og biskopen kaster et kors, (som er festet i et tau) i vannet og noen ivrige unge hopper uti. Det betyr lykke å få tak i korset og gi det til biskopen. Andre steder er det en mindre begivenhet, og det er landsbypresten som kaster korset i vannet. Det gjøres også utover langs strendene her. Jeg vet ikke om det blir noe i år.



Skolene skal åpnes, men med selv- testing av elever og lærere. Smittetallene er jo skyhøye her som i de fleste europeiske landene nå. Barn vaksineres jo i Hellas nå, det er så mange som vil vaksineres eller som vil vaksinere barna sine, at det er lang ventetid. Håper det vil virke inn på smittebølgen.

 Så høye tall har ingen sett før. 630 nye smittetilfeller i Hania i dag, 43.386 på landsbasis! Det tragiske er at det er høye dødstall, over 60 personer hver dag, for det meste uvaksinerte, og dette er fakta, ikke propaganda! Dødstallene stiger faretruende og er nå på over 21.000. Vi har jo nye restriksjoner med påbud om munnbind overalt, også ute, og enten doble munnbind eller typen FFP på supermarkeder og offentlig transport. Dette er jo spesielt viktig i de store byene hvor smitten er ekstrem og folk lever så tett. I landsbyene er det ikke så farlig å gå uten ute. 

Byen er fremdeles julepyntet, og her er noen bilder fra en kveldstur i byen:






Jeg fikk besøk av Katerina med barnebarn og hunden Moka og det er alltid hyggelig.


Dessuten følger jeg med på nyttårs hopprennene, viktig for meg. Vokste opp med Holmenkollrennet og synes det er spennende. Se på denne resultatlista fra dagens renn! Gøy:
jeg heier på de norske guttene!

 

Ellers badet jeg med Wibeke i dag, kaldt med deilig, det ligger nok rundt 16-17. Helt ok når det er sol og lite vind. I dag var det topp. Vi badet i en liten bukt rett etter Koum Kapi, bare et menneske der, ingen smittefare:




Kommentarer

  1. Så artig å les og sjå. Du gir oss veldig god info og vårres feriemål, som vi har besøkt siden 2010, men ikke siden coronaen. Håpa vi får kom til sommarn.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Småprat

Imbros ravinen

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.

Kathara Deftera i Nea Hora