Nyheter

landets president Katerina Sakellaropoulou på besøk i den jordskjelvrammede landsbyen utenfor Iraklio

 Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, god uke og god måned som man sier i Hellas. Her på Kreta har vi hatt oppholdsvær i dag. Vi har som alle andre i Europa gått over til vintertid, og det blir mørkt 17.30. Dessuten er vi jo inne i høstens siste måned. Regnet som har falt har gjort godt for jorda og vi trenger jo vannet for all del, men det er jo deilig med oppholdsvær da! Her kommer litt nytt fra øya.

På lørdag var landets kvinnelige president her for å være med på åpningen av en utstilling. Helt øverst i Halidon, gata som går ned til havna, ligger byens offentlige galleri. Der er det nå en utstilling i forbindelse med at det er 200 år siden grekerne gikk til opprør mot ottomanene.




Hun besøkte byens hjem for barn og ungdommer som ikke kan bo hjemme, og det gjorde inntrykk at hun tok det med på turen sin. Hun virker veldig varm og menneskelig, og ikke stor på det. I går besøkte hun de jordskjelvrammede i Iraklio.

på barne og ungdomshjemmet
i den jordskjelvrammede landsbyen,


Dessverre har vi igjen hatt et drama med en båt med flyktninger på sørkysten av Kreta. Båten med 400 mennesker på flukt, som hadde dratt fra kysten av Tyrkia og fikk ikke legge til noe sted, men tilslutt fikk de gå i land på Kos. Dette utviklet seg til en kamp mellom Tyrkia og Hellas, da Tyrkia nektet å ta dem tilbake, mens Hellas prøvde å finne en løsning. Alle vet jo hvor mange som allerede bor oppå hverandre i leirer i Tyrkia og Hellas, og det er ikke lett å finne plass til så mange. Kreta har ingen leirer og det ble tilslutt, etter flere dager altså bestemt at de fikk gå i land. Stakkars mennesker, dette blir ikke siste gang dette skjer.

Som i de fleste europeiske land, kryper tallene med koronasmittede oppover og oppover, og ny rekord i dag med  5490. Vi har strenge regler, men flere må vaksineres, altfor mange uvaksinerte dør hver dag.

I helgen var det to løp. Det ene på søndag det 6. Sfakia Vertikal Run fra Loutro til Anopolis, med et løp på 1 km for barn og  4.5 km helt opp, og på lørdag det nye Sfakia Sky Maraton, 43 km samme startsted, men 43 km i 2000 m.o.h.! Mange deltok i alle aldre som vanlig er, fra 20-63 år. 




Nå som vi er inne i november skulle man tro at turismen er over, men mange er her enda. Endelig fikk folk muligheten til å reise, og fly går det hele året, bare ikke direkte. Har man tid og lyst, går det fint å fly med flybytte. Jeg fikk besøk i dag, av fire nordmenn som var i et bryllup her i helgen: 

Tone, Michelle, Bendik og Elisabeth.

Landsbyen Elos hadde kastanjefest i helgen. Alle steder har sine tradisjonelle fester avhengig av hva de      dyrker. Her er det mye kastanjetrær.

mye folk på tross av regn.

stifado med kastanjer,


kastanjer, en god råvare

Kommentarer

  1. Hyggelig lesing som vanlig Aud. Og kalo mina. 🇬🇷🇳🇴🌞

    SvarSlett
  2. Selv om vi er her går vi ofte glipp av at ting skal skje. Moro å få det oppsummert.

    SvarSlett
  3. Nyter bloggen din 💖 Mye interessant å høre om, tusen takk 🥰

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.