Septembertur til Loutro.

 


Etter over to år, kom jeg meg omsider til mitt elskede Loutro, uttale LUUUTRÅ. I fjor sommer var det ikke noe jeg prioriterte, men i år hadde jeg ingen grunn til ikke å dra. Min datter Michelle, som var på Loutro i august, bestilte rom for meg da. Meningen var at Katerina skulle være med og jeg håpet at Jorgos ville komme. jeg endte opp med å dra alene. Jeg har ingen problemer med det, har gjort det i 30 år! Oppdaget stedet i 1991, og fra første gang, ble jeg kjent med menneskene der. Ofte tok jeg med familien, mor og far, søstre, venner og siste gang, barnebarna!! Da ligger jeg på stranda som alle andre og spiser med dem som er med. Denne gangen bevilget jeg meg selv tre dager i dette paradiset.















De gangene jeg drar alene, går jeg gjerne til Marmara eller Glika Nera ( Sweetwater) og ellers turer i området om ettermiddagen. Dessuten liker jeg aller best å bade fra fjellet i enden av landsbyen. Jeg foretrekker å sitte der i deilig skygge fra fjellet, og bade i det krystallklare vannet. Jeg hopper ikke fra klippene, men det gjorde barna når de var med. 


I vår familie bor vi som oftest hos Pantelitsa, øverst til venstre bak kirken. Her starter E 4 turveien, du er helt øverst, vekk fra lydene fra Loutro, og med en spektakulær utsikt. 



utsikt fra balkongen










Jeg oppdaget stedet for lenge siden, og foretrekker det. Familien bor der hele året, steller pent med rommene, pusser opp og oppgraderer om vinteren. De har en taverna Stratis, nedenunder hvor de har eget kjøtt på menyen. 

nedenfor rommene ligger tavernaen med en stor vedovn,



veien opp til Stratis og Pantelitsa,

her starter E4 ut av Loutro mot Agia Roumeli,

Pantelitsa ligger helt øverst til venstre i bildet,





































































Hvorfor Loutro? Alle har sine favorittsteder, alle har sine behov, jeg nyter naturen rundt, den krystallklare litt kalde sjøen, maten og stedets skjønnhet.
den lokale Sfakia-pitaen med honning, nydelig dessert,

lam stekt i vedovn på Marmara,

deilig fiskerett

 












































Det at man ikke hører andre trafikklyder enn båter er en nytelse. Loutro har jo ikke bilvei og du kommer dit enten med båt eller til fots. Dette er jo ikke så praktisk for dem som lever og jobber der, men alt fraktes med fergen eller egen båt, og fra brygga med kjerrer. Tidligere gjorde de fleste alt selv, men ettersom stedet ble mer kjent og de fikk bedre råd, har de ansatte som gjør dette tunge arbeidet. 

 

varer klare til henting

alt fraktes på traller gjennom Loutro,






















Loutro har forandret seg i løpet av de 30 årene, så avgjort, men det er et så lite sted, men fjell rundt så det er begrenset hvor mye som kan bygges. Noen nye hoteller og rom til leie, og en ny kafe har dukket opp oppe over fergestedet.

utsikten fra kafeen,



koselig kafe på toppen,

På grunn av mangel på strand og stor etterspørsel, laget de mer strand med solsenger og parasoller helt borterst  der landsbyen slutter, og i år fant jeg solsenger ved klippene. 
grønne solsenger ved fergekaia,

alltid fullt på stranda,

mer strand ytterst,




Etterspørselen etter rom på Loutro er stor, mange har oppdaget denne perlen. Dermed har også båttrafikken tatt seg voldsomt opp de siste årene. Nå går det tre/fire ferger fra det gamle fergeselskapet ANENDYK, og ett nytt lite selskap går fra Sfakia til Loutro hele dagen. 

to av ANENDYK sine ferger møtes,




en tredje ligger ved kaia bortenfor solsengene,


Turismen i juli og august er veldig annerledes enn om våren og høsten. I skoleferien er det fullt av familier, både greske og utenlandske, mange med båter på dagstur og andre kommer innom med ferge eller taxibåt. Det er liv og røre og ganske mye bråk hele dagen. Om våren og høsten er det mange som kommer for å gå turer. De kommer med fjellstøvler og staver og går hele dagen i området rundt. Raviner eller dagsturer rundt Loutro. Mange er innom på turen langs kysten med turveien E4, og stopper kanskje for en matbit og et bad. Andre overnatter og drar videre dagen etter. 

Loutro holder i år åpent ut oktober. Rom bør leies på forhånd. En kan ta bussen til Sfakia fra Hania og Rethimno, det skrives ofte Hora Sfakion, men man sier helst Sfakia. Akkurat nå da jeg skulle dra, går det bare en buss om dagen fra Hania, klokken 14. Sånn mistet jeg mye av første dagen, men, men. Vanligvis går det busser hele dagen. Tok båten og bussen hjem fulle med Samariaturister. Bussturen tar ca. 1 1/2 time, avhengig av trafikk. Siste bussen venter alltid på båten fra Agia Roumeli. 

Farvel til Loutro for denne gang, venter på fergen:



Jeg kjenner meg så privilegert som kan dra dit når jeg vil. Jeg har råd til dette, og er fri til å gjøre det. Jeg vet å sette pris på det. 

I neste innlegg kommer det bilder og rapport fra turene mine på Loutro.

Jeg har skrevet om Loutro mange ganger her på bloggen:

https://audoymyr.blogspot.com/2013/11/loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2013/11/turgaing-pa-loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2015/08/en-helg-pa-loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2015/09/mat-og-spising-pa-loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2015/09/september-pa-loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2016/10/Hverdagsliv-pa-kreta.webnode.com.html

https://audoymyr.blogspot.com/2017/09/tur-til-loutro.html

https://audoymyr.blogspot.com/2019/07/pa-loutro-med-familien.html

https://audoymyr.blogspot.com/2019/05/dagstur-til-loutro.html



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Kathara Deftera i Nea Hora

Hippiene på Matala stranda.

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.

25.mars gresk nasjonaldag