Hjemme igjen.

 

Jeg kom tilbake med Norwegian i går etter en deilig ferie i gamlelandet. Flyet var ikke fullt, men flere enn jeg hadde regnet med. Det gikk greit å vise fram dokumentasjonen på vaksiner og PLF. Lite folk på flyplassen naturlig nok etter som skolen starter i morgen, og fellesferien er over. Det å ha munnbind på under hele reisen, er blitt en vane nå, andre sommeren. Vårt fly ble ikke tatt ut for testing på flyplassen i Hania. Flere av de medreisende fortalte meg at de følger bloggen, og takket meg for den. Jeg blir veldig rørt av det, tusen takk!!

farvel til Norge,

 Noen bilder fra turen:






tilbake til Kreta







Jeg nøt tre uker med fine temperaturer, lite regn og masse kos. Familie og venner, flere av dem har jeg blitt kjent med gjennom byvandringer og indirekte gjennom bloggen min. I mens jeg var borte, var det både voldsom stigning i smittetallene for covid-19, ny ekstrem hetebølge og store branner i andre deler av landet. Triste nyheter som sjokkerte. På den lyse siden, vant Hellas flere medaljer i OL og ga landet litt glede midt i alt det triste. 

Kreta og flere av de mest populære øyene var røde før jeg dro til Norge, men smitten stiger stadig. Hania og Iraklio er mørkerøde ( over 100 smittede pr dag i gjennomsnitt) og har mini lock down. Dvs. at det er begrensninger på hvor mange som kan samles, det er portforbud fra 01.00-06.00, musikk er ikke tillatt på utesteder og bare sittende gjester. De prøver å begrense utelivet, men det ser ikke ut som det hjelper noe særlig. Smitten brer seg blant byens unge i løpet av dagen og kvelden. Som fullvaksinert turist tror jeg at det er mindre sjanse for å bli smittet, men det er jo ingen garanti at man er vaksinert. Jeg vil ikke si at folk ikke bør komme, men jeg vet ikke om jeg vil anbefale noen å reise på ferie i disse tider hvis man ikke har sin egen bolig. Dette er mine tanker, jeg dømmer ingen.

Under brannene ble det veldig fokus på redning av dyr, både ville dyr og husdyr av alle slag. Mange tok bilder med mobilen når de så noen redde ett dyr, og la det ut på sosiale medier. Bilder av hunder og katter legges ut, og i de fleste tilfeller finner eierne sine tapte kjæledyr.
















Vi vet at det blir flere branner i august og september, men håper de blir mindre ødeleggende enn de siste store. De unge her i landet er opprørt over klimaforandringene som fører til hetebølger med store branner og voldsomt regn med flom over hele kloden. Det holder ikke at det er økonomisk dårlige tider og korona som setter en stopper for så mye, de ser de urovekkende følgene av klimakrisen i sitt eget land.

Det samles inn mat, og klær og husholdningsartikler til de som har mistet hjemmene sine, Røde Kors, Leger uten grenser og den jevne greker deltar nok en gang for å hjelpe folk i nød.

innsamling til de brannrammede.

I dag, søndag 15. august, er det største helligdagen i året i Hellas. Dette er en Maria-dag og fellesferien legges rundt den. Det feires navnedag for Maria, og er en stor høytid i kirken. I de fleste familier eller vennekretser er det en eller flere Mariaer, som blir feiret i dag.

fra feiringen på øya Tinos,
Les mer om feiringen her:https://audoymyr.blogspot.com/2014/08/15august-og-feiringen-av-den.html

Vanligvis er august høysesong for grekerne, franskmenn og tyskere. I år er det naturlig nok nedgang i turismen, men mange fullvaksinerte kommer. For å reise med fly eller båt til øyene, må man ha vaksinepass, vært koronasmittet eller ha tatt negativ test rett før reisen. Dette bør beskytte oss for smitte fra fastlandet, men det beskytter ikke de tilreisende mot smitten her.

Vi spiste på taverna Maleme sammen med mange greske familier som var samlet for å feire og kose seg med god mat. Mye vind, store bølger og 30 grader på stranda i dag, ga en deilig avkjøling etter hete dager i august. Røde flagg overalt. Her er  bilder fra Maleme i dag:






Jeg er glad for å være tilbake, men savner alle jeg reiste fra. Dette er ulempen ved å ha familie i andre land.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.