Livet på Kreta i heten.

varmekart over landet i går,

 Vi er inne i en voldsom hetebølge som før nevnt. I går var den varmeste dagen, vi hadde 40 grader her i sentrum av Hania. Luften var full av støv, og det var nesten umulig å puste. I går kveld klokka da jeg tok et kveldsbad ved 21 tiden, var det 39 grader! I natt lå temperaturen på over 30 og det er vanskelig å sove. Husk at vi ikke bor på hotell eller i villaer med a/c de fleste av oss her i landet. Mange steder lå temperaturen på 42-43 grader!

de høyeste temperaturene på Kreta i går,

I tillegg til dette, var det brann i kraftverket nær Souda i går kveld, og store deler av området rundt fikk black out!

Det er heldigvis ikke vanlig med så mange dager med hetebølge, og så høye temperaturer, og vi håper at vi slipper mer av dette nå. Hetebølgen har rammet hele landet.  Du ser et varmekart fra i går øverst i innlegget. Husk at det er farlig å være ute å bevege seg midt på dagen i denne heten, søk skygge hvis du er ute, og vær inne eller i skyggen midt på dagen!

En trist nyhet som kanskje har med varmen å gjøre. En ung kvinne fra Frankrike 29, var her på ferie alene og gikk fra Paleohora til Elafonissi og tilbake alene i varmen. Foreldrene meldte henne savnet siden ingen hadde hørt fra henne på mange dager. Det ble satt i gang en stor leteaksjon tross i heten. I går ble hun funnet død, nesten ved Krios, der stien slutter før Paleohora. Hun har sannsynligvis gått seg vill og ikke hatt flere krefter i varmen sier legene som undersøker liket. Så trist, vi har sett det før, noen går ut på tur i naturen her, enten alene eller uten nok vann og solhatt, og mister livet eller blir funnet akkurat i tide. Veldig , veldig trist slutt på et ungt liv!


I dag er temperaturen på rundt 35 og vil nok gå opp i 36 noen steder. Ofte når det er hetebølge er varer den bare i noen dager, men denne gangen ser det ut til å vare lenge, Vi er inne i den 11. dagen og det er tøft. Husk at ikke alle har a/c hjemme, og at mange har jobber utendørs, som de stakkars servitørene som løper rundt og serverer i sola. Jeg har vært i byen siden tirsdag kveld, men det er ikke mye jeg har vært utendørs i heten. Tonia kom endelig etter 18 måneder, og det er veldig koselig å ha henne her! Dexter blir her med henne, mens Jack og jeg drar til Maleme med Jorgos senere i dag. Fikk med meg en dansk film "Shorta" på kino og kveldsbad i trappa som vanlig. Her er et bilde fra Koum Kapi onsdag kveld:


Det føltes rart å dra til flyplassen og hente noen for første gang så sent på året.

på vei for å hente mamma Tonia,

endelig kom det første besøket med fly,

Det var mange følelser i sving kan jeg love dere! Lykkelige mennesker og hunder.


Nå skal hun være i 4 uker og nyte gresk mat, strender, venner og kafebesøk. Hun får regjere her i Splantzia hvor kafeene er to minutter unna, og nyte Dexter alene. Så kan de komme til Maleme og bo når som helst. 

Min kusine Bente med mann og svigerinne har også kommet, og det er så hyggelig å endelig se litt venner og familie fra gamlelandet! De måtte vise vaksinepasset og PLF dokumentet da de dro fra Norge, og da de ankom, men det gikk greit. Det var ingen automatisk innsjekking med Norwegian på Gardermoen og dermed kø, men ellers ikke problemer. Munnbind på flyet så klart. 

Her bruker vi munnbind inne i alle butikker, kontorer osv. ALLTID. Dessuten er det et antall kunder tillatt innendørs i banker og butikker, noe som ofte gir køer utenfor. Det er også sprit på bordene på kafeer og restauranter, tavernaer. Alle servitører bærer munnbind, og vi vaksineringen av befolkningen fortsetter for fullt. Vi håper at Delta-varianten ikke kommer hit, og gleder oss over at Hellas er blitt grønt for EU og EØS land! Bare fra 1-4 smittetilfeller her i byen de siste dagene, mens Rethimno og Iraklio har hatt litt stigende antall. 

Vi gleder oss over at Hellas går over i de grønne landene, og håper turistene som kan komme og er vaksinert eller har negativ test kan komme inn i landet. Platanias er fremdeles nesten tomt , mange forventer gjester neste uke. Agia Marina har flere åpne hotell og i Maleme er ca. halvparten av hotellene åpne.





Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Hjemme igjen.

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.