Rapport fra Kreta.

1. mars og strålende vær. Våren viser sitt gode lynne, og vi puster ut etter en tøff vinter. Ny måned, ny årstid og nytt håp for alle de utallige som ble rammet av uværene som sveipet over Vest- Kreta i siste halvdel av februar. Som kjent, ble også deler av Rethimno og Iraklio fylker rammet, men de største skadene finner vi helt i vest.
Irini fikk hjelp av frivillige til å evakuere,
Rethimno fylke har også mange stengte veier, blant annet den ved Kourtaliotiko ravinen, men både Rethimno, Milopotamo og Agios Vasilios kommunene er regnet som kriserammete, og vil få støtte fra staten i 6 måneder fra dags dato. Det samme gjelder fire kommuner i Hania fylke. Det er satt av 12 mill euro til vei-oppbygging i første omgang.
smadret vei i Kourtaliotiko ravinen,
Over hele Vest-Kreta er landsbyer fremdeles isolerte, og det er vanskelig å komme til for redningsmannskap og for lastebiler, gravmaskiner, osv som kan rydde etter ras.
veien raste ut midt i landsbyen,
I landsbyen Lakki før Omalos, falt deler av veien ned i en gårdsplass. Dette er den veien som fører til Omalos og  dag kan man ikke komme seg til Omalos. Landsbyen Skordalio, som ligger litt lenger ned enn Lakki, er helt isolert.
deler av veien til Omalos er borte,
En glad-historie: En gruppe med frivillige redningmenn fra Aten, prøver å komme seg dit til fots, for å bringe mat, vann, medisiner osv til de få eldre innbyggerne som bor der. På vei opp, møtte de denne damen som i sine desperasjon, hadde startet på nedturen alene, med krykker!! Irini ble veldig glad da hun traff på disse kjekke mennene som hjalp henne ned. Tøff dame!
endelig hjelp!
Kommunen skal evakuere denne landsbyen, og Lakki, og leie noe midlertidig til innbyggerne der i Hania.
Når det gjelder Samaria -ravinen, er det ikke mulig å si noe om forholdene der ennå, siden man ikke har mulighet til å komme seg til starten ved Xiloskala på grunn av snømengden og ødelagte veier, og nedenfra er det altfor mye vann i elven til at noen kan sjekke det. Det er stor usikkerhet, og det kan tenkes at åpningen av ravinen vil bli forsinket i år, jeg kommer tilbake med nytt etter hvert.
Omalos før siste uværet,
Folk i mange deler av Vest-Kreta, må kjøre om Paliohora om de skal til Hania.
Den nye militær-broen er satt opp, blir testet, og må godkjennes før trafikken kan settes igang.  Det blir restriksjoner på trafikken, da den ikke kan ta for stor vekt. Den kan for eksempel ikke ta en vanlig buss, så det er stor usikkerhet om hva som skjer. I dag snur bussene ved broen og kjører tilbake til byen igjen. Mange elever er avhengige av denne bussen som går helt til Kastelli. Det blir ny informasjon på mandag. Det blir sannsynligvis satt opp minibusser ved broen, som kjører videre mot Gerani. Selv kan jeg ikke ta bussen til Maleme i dag, men Jorgos kjører meg heldigvis. Mitt problem er et luksusproblem, alle de som bor der ute er avhengige av at noen kan kjøre dem til byen. Det trengs en gangbro ved siden av, og alle håper den kommer opp raskt.
broen er satt opp,
Dessverre raste hovedveien ved Kalami mellom Souda og Kalives ut. Her kjøres det bare i en retning og det er frykt for at det skal rase mer.
Innsjøene Kournas og Agia er selvsagt overfylte med vann de også, noe som er veldig bra for vannforsyningen, men som selv sagt byr på problemer. Ved Kournas har vannet nådd tavernaene!!
Alle som hadde land langs elven Tavronitis, har mistet tomtene sine med avokadoer, appelsiner, mandariner, osv. Alle som har blitt rammet av flommen vil få en erstatning av staten, men denne jorden som raste ut i en ellers liten og stille elv, kan ikke gjenoppbygges!!
Mange familier har mistet livsgrunnlaget sitt.
Til slutt, tre viktige minnesmerker som er rammet av uværet er broen i Alikianos som før nevnt her i bloggen, den skal gjenoppbygges, broen Kamara ved Vrisses, som er fra bysantinsk tid og står enn så lenge. Nå skal det settes igang arbeider for å redde denne eldgamle broen. 300.000 euro er satt av til dette.
Og så til slutt Agios Dimitrios ved den Vestre Vollgraven her i Gamlebyen som er fra 1400 tallet, har igjen hatt ras . Denne gangen var det på den andre siden, og en parkert bil ble smadret. For 2 år siden raste det jo ut store deler av dette byggverket, og det er satt opp støttepilarer i jern.
Nå må hele bygget restaureres og heldigvis er planene omtrent klare.

Nok for i dag. Jeg håper å dele gode nyheter fremover! I går var det Tsiknopempti,Τσικνοπέμπτη  det er det offisielle avsparket til karnevalet, og er grillens dag. Det skal lukte grillos fra kjøtt og det ble grillet og feiret i gatene over hele landet i går. Vi var ute en tur, og her er mine mobilbilder:
livet i byen går som før, Tsiknopempti må feires,


fullt av folk i Daligianni gata,
God måned som grekerne sier, god vår og god helg! Καλό μήνα, καλή ανοιξή και καλό Σαββατοκύριακο, "Kalo mina, kali anixi ke kalo Savvatokiriako"!
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter