Nea Hora

Salig blanding av gammelt og nytt, hoteller og boliger i Nea Hora,
I går var det litt overskyet og vind og jeg tok hundene med til Nea Hora. Vi gikk gjennom skinngaten og deretter forbi den Vestre Vollgraven der Nea Hora begynner.
skinngata uten turister,
her starter Nea Hora ved Vestre Vollgrav,

stranda er et trist syn om dagen,
Nede på stranda var det litt trist etter uværet Dedalos som herjet her på øya. Stranda er fremdeles full av bambuss og søppel som det voldsomme regnet førte med seg. Stranda er knapt nok halvparten av hva den vanligvis er, sanden er borte. Innen våren er nok det meste på stell igjen tenker jeg!


stranda i Nea Hora rundt 1900,
fattigfolk bor i volgraven og rikfolk bygger nytt,
Nea Hora i starten av 1900 tallet,
Som jeg pleier å fortelle under byvandringene, var Nea Hora ubebodd fram til ca 1889. Da startet en såpefabrikk opp der, og folk kom ned fra landsbyene for å arbeide på fabrikken. Siden veien hjem var lang, bosatte de seg rundt fabrikken. På denne laget man den første åpningen i muren ved Vestre Vollgrav, navnet Nea Hora ble til. Det betyr ny by, og var den første bydelen som ble bygget utenfor muren etter at tyrkerne hadde forlatt byen.
Avea i starten,
I 1922 kom de første flyktningene fra Lille Asia i forbindelse med den store befolkningsutvekslingen. Greskortodokse ble tvansflyttet fra Tyrkia til Hellas, og muslimer fra Hellas til Tyrkia. De fleste hadde ingen steder å gjøre av seg, og slo seg ned enten oppe på muren, eller nede i vollgravene. Etterhvert fikk mange seg jobb på såpefabrikken, og bygget seg små hus til seg selv og familien i Nea Hora.
Bydelen var full av smale smug med små hus med gårdsplasser og var en typisk arbeider bydel. I noen deler bodde det finere folk i store flotte herskapshus i nyklassisk stil. Den flotte og aktive   Konstandinos og Eleni kirken som ruver ved parken, ble påbegynt i 1906, og sto ferdig i 1915.
herskaphus fra 1900,
kirken med nabolaget,

Konstandinos og Eleni kirken,


I dag er bydelen en god blanding av de små husene og smale gatene, de stygge blokkene som ble bygget under juntatiden på 70 tallet, og nyere finere leilighetsbygg.
gamle og nyere blokker,


nede ved stranda ligger dette huset,


Nea Hora er som en landsby mange steder,

Nede ved strandpromenaden ligger hotellene og de populære fisketavernaene på rekke og rad, men Nea Hora er en levende bydel med flere skoler, veldig aktiv svømmehall med fullt program året rundt, seilforening og aktive eldresentere.
På grunn av nærheten både til sjøen, sentrum og havna, er det populært både å feriere der, og å bo der. mange elsker Nea Hora.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter