Translate

Translate

Translate

søndag 23. april 2017

Et svart jubileum

21.april 1967 


Det har nettopp vært et 50 års jubileum i Hellas. Et svart jubileum som få feirer med glede, men mange husker med stor sorg. Den 21. april 1967 tok noen fascistiske offiserer over styret av Hellas, og innførte militærjunta. Bare knapt 30 år etter siste diktatori som varte fra 36- 39 og ble avløst av 2. Verdenskrig. Ioannis Metaxas ledet landet med jernhånd i disse årene. Og 22 år etter at borgerkrigen etter 2. Verdenskrig var over ( 1945-1949).
Ioannis Metaxas
Det kom en kongelig befalning på radioen tidlig på morgen 21.april om at landet hadde fått nytt styre og at all ferdsel i gatene var forbudt, grunnloven ugyldig, skolene stengt, bankene stengt osv. Underskrevet av kong Konstantin selv.
unge kong Konstantin,
Dette var under den kalde krigen og man regner med at USA støttet juntaen og siden også unge Kong Konstantin med sin mor  Frederika i ryggen sto bak dem, ble de sittende i 7 lange år. Selv ble kongen avsatt etter juntatiden ved en folkeavstemning hvor det ble innført republikk, kongehuset hadde mistet folkets tillit.
diktator Papadopoulos med offiserer i gatene,
Både Sør Amerika og Sør Europa hadde militærjuntaer på denne tiden hvor frykten for kommunismen var stor.
Husk at kampen mellom ytre høyre og ytre venstresiden i gresk politikk alltid har vært veldig aktiv og er det selv i dag.
Under juntaen var den forsterket. Innenfor familier, mellom kollegaer og naboer raste  kampen og ingen kunne føle seg trygge. De som hadde venstresympatier ble bragt inn, arrestert og kanskje torturert og fengslet, eller de rømte landet. Store personligheter som Georgios Papandreou,Theodorakis og Merlina Mercouri gjorde sitt for at Europa skulle vite hva som skjedde i hjemlandet som de hadde forlatt. Theodorakis ble løslatt fra gresk fengsel i 1970 og kastet ut av landet.
konsert til støtte for et fritt Hellas,

Melin Mercouri tar i mot Theodorakis i Paris 1970,
  Arja Saijamannen og Theodorakis i Helsinki i 1970.

Under sine år i eksil var han veldig aktiv. Sverige ble landet som tok i mot mange av disse politiske flyktningene og der ble planene for et fritt Hellas lagt. De holdt konserter og taler over hele Europa og i USA for å få Europas politikere til å støtte dem, å få folks sympati og øke forståelsen for hva juntaen gjorde i Hellas. Melina Mercouri ble fratatt sitt greske statsborgerskap, og reiste ikke tilbake til Hellas før juntaen falt. Det ble skrevet mange sanger, bøker og teaterstykker på denne tiden, og mange av dem lever og er aktuelle igjen dessverre.
7 år satt de og landet lå under en jernhånd. Det var portforbud om kvelden, forbudt å høre på musikk med politiske tekster, som Theodorakis og alt var kontrollert. I Aten fantes det små klubber såkalt bouat som spilte forbudt musikk, og min mann gikk dit med sine fettere i all hemmelighet. Det er ikke lett for oss å forstå dette. Det daglige livet fortsatte som vanlig, men man visste aldri om man ble arrestert for noe. Dette solfylte vakre landet hadde en svart skygge over seg.
juntaens merke,
Min svigerfar hadde vært kommunist og ble brakt inn og Jorgos husker redselen og skrekken da de fikk besøk av sikkerhetspolitiet og til han kom hjem igjen. De hadde ikke funnet noe som gjorde at de kunne holde ham og han holdt seg langt unna politikken etter det. Senere gikk han over til Pasok.

At de satt i 7 svarte år og klarte å tyrannisere, drepe og torturere så mange er ufattelig, men forståelig med den støtten de fikk.
Juntaen falt den 21.juni 1974,etter at studentene ved den Politekniske Skolen i Aten startet ett opprør med mange døde i november 1973.
studentene barrikaderte seg på skolen,
I dag ser man tilbake med sorg, bitterhet og vedmod. Indre uroligheter, juntaer og borgerkriger setter dype spor og svekker tilliten folk i mellom. Vi har en ny oppblomstring av fascisme med partiet Hrisi Avgi eller Gyllent Daggry som det oversettes til. Dette er fortsettelsen etter juntatiden, lederen var med som svært ung mann den gangen på tidlig 70 tallet og har drevet gruppen i skjul i alle disse årene. I dag sitter mange av dem i fengsel og oppslutningen tar av.
dagens leder Mihalilakos og juntatiden i bakgrunnen,
I forbindelse med presidentvalget i Frankrike i dag hvor Marine Le Penn står sterkt, er det nyttig å minnes hva fascismen står for....