Translate

Translate

Translate

torsdag 1. desember 2016

1.desember

Så er det 1. desember, og vi skifter kvartal, går inn i vinteren. Gjett om vi fikk vinteren i fanget her på øya i går og i natt!! Temperaturen sank voldsomt,vinden snudde til nordavind, og regnet fosset ned i ett døgn omtrent. Oppe i høyden snødde det masse og på Omalos har snøen lagt seg. Vi ser bilder fra Aten og Nord-Hellas hvor det er nede i - grader og ganske mye snø. Så, ja vinteren kom med månedskiftet!
Omalos i går,

Vi gikk vår vante morgenrunde, men ble stoppet av en høflig havnepoliti da jeg prøvde å gå ut til fyret. Stengt i dag sa han. Javel, hva skjer? Presidenten er her i forbindelse med feiringen av 1. desember. Aha, det hadde jeg jo lest. Men jeg måtte gjerne gå rundt havna. Tusen takk sa jeg og gikk videre. Her er noen bilder fra rundturen vår:oppryding ved Monastiri restaurant,Kaldt og surt, men opphold. Fullt av forberedelser på Firkas, på den andre siden. Forberedelser til å heise flagget av landets president himself.
Hva er så 1. desemeber lurer du vel på. Jo, dette er datoen da Kreta ble forenet med moderlandet Hellas i 1913 etter en lang kamp for frihet fra Ottomanerne og deretter selvstyre. Sterke krefter på øya hadde jobbet hardt for forening og det var mange motstandere som ville ha et uavengig Kreta. De tapte altså for Elefterios Venizelos som sto bak ønske om forening. Han ble da også landets første statsminister etter Ottomansk og Venetiansk herredømme.
en ung Venizelos
1.desember 1913,
Her ser du litt av situasjonen i havna, politikernes biler parkert, politi, militære og journalister venter på opptoget fra Domkirken til Firkas der ute. I Domkirken hadde det som vanlig vært messe i forbindelse med markeringen.
president Pavlopoulos og lokale politikere og offiserer i kirken,
havnepolitiet på plass her også,


Presidenten og de høyeste biskopene ble kjørt ut. Militært korps, lokale politikere og alle byens prester i følge nedover Halidon. Som du ser på bildene var det mye ståhei. Godt for dem at det var oppholdsvær!
opptoget med prestene først,


biskopen blir kjørt,Presidenten heiste flagget, og to F16 kjørte over byen.
God måned og god vinter καλό μήνα και καλό χειμώνα som vi sier her landet den 1.desember!!