Hva skjer om dagen?

Det grilles overalt,
I går var det torsdagen som starter opp karnevalstiden som heter apokries eller apokreas på gresk. Det betyr forberedelse på å gi avkall på kjøtt (kreas). Fastetiden innledes med kathara deftera Καθαρά Δευτέρα, rene mandag dagen etter den stor karnevals søndagen.
Dagen kalles tsiknopempti Τσικνοπέμπτη og betyr at man griller eller steker kjøtt. Stekeosen heter tsikno og pempti er torsdag. Det grilles overalt, på gaten, i hager, utenfor tavernaer, kafeer og kiosker. Det som grilles blir ofte gitt bort, men man kjøper drikke hvis det er et spisested. Fra tidlig på formiddagen lukter det grillet kjøtt overalt. Jeg tok dette bildet på formiddagen midt i en bygate.
På kvelden gikk jeg fra min niese og hjem, og her ser du noen som grillet på fortauet.
Lille Jannis, min nieses sønn fylte ett år i forgårs, du verden som tiden flyr!!! Jeg var innom dem med gave og fikk deilig kake og en koselig stund. Det blomstrer i alle byens gater, ikke bare ute i naturen.

Mange kler seg ut også på denne torsdagen, og går rundt med maske eller kostyme. Jeg gikk en tur etterpå og tok en øl i en av gågatene, litt av følelsen kan du få her: (men uten grill lukten!)


vi klarte oss med øl,

liten cowboy med foreldrene i byen,

Karnevalstiden betyr at alle klesbutikker, lekebutikker, osv er fulle av karnevalsutstyr.
Det arrangeres fester overalt denne og neste helg. Hver kafe, hvert idrettslag, kor, organsiasjon osv har sin fest. Fjellklubben arrangerer også karnevalsfest hvert år. Man kler seg ut, eller tar bare en parykk, en maske eller hatt på, og går en tur på byen. Gøy og bra for ens psykiske helse. Masse musikk og glade mennesker overalt. Grekerne er gode på dette, uten fyll.
litt reklame for Soudakarnevalet utenfor Agora,
Forberedelsene til karnevalsopptogene går mot slutten. De jobber på saken hele året. Neste søndag, den 13. er det altså opptog i Souda, Kastelli, Kalives, Rethimno og mange andre byer og tettsteder på Kreta. De starter opp rundt kl.16 vanligvis. Selvsagt er det masse gøy i uka før, særlig for barn. Hania by har ikke sitt eget karnevalsopptog, men kommunen er med å arrangere det i Souda og det regnes som byens. Kommer tilbake til dette neste uke.
noen deler til opptoget under konstruksjon,

piratskip,

Merkel,
Når det gjelder flyktnigekrisen, er øya ikke uberørt. Det samles inn mat, tepper og annet fra alle slags organisasjoner og kommunen. Man kan levere inn det man kan bidra med, og det sendes med båten til fastlandet. Det går mange rykter om Hotspots på Kreta, men ingenting er bestemt enda. Ordføreren i Hania, sier at Hania er villig til å ta imot barn uten voksenfølge. Dette er ett stort problem i landet for tiden. Generelt blir jo situasjonen mer og mer kritisk for hver dag som går, med innestengte flyktninger som ikke kommer videre.
stort behov for hjelp til flyktningene,
En flott solidaritets ide har kommet fra Iran. Man lager kroker og en vegg som man kaller vennlighets veggen. På gresk O tihos tis kalosinis Ο τοιχος της καλοσύνης. Her kan man henge poser med mat eller klær til de som trenger det. Dette har kommet til Hellas, og Hania, Rethimno og Iraklio er med. Her ser du Hanias første vegg:
Dessverre har vi hatt en stor skogbrann på sørkysten ved Agios Pavlos som ligger i Sfakia. Det har brent 220 mål med pinjeskog. Dette er en økologisk tragedie. Denne flotte skråningen ned mot havet hadde en unik skog som altså ble betydelig reduserτ i løpet av brannen. Den var nesten umulig å slukke, men med helikopterhjelp og brannmenn fra hele øya til fots (ingen bilvei her), ble den endelig slukket i går.
Ellers leser jeg i avisen at Hania regnes som den 4.eldste byen i Europa, med bosetning fra 4000 f.kr.
Skoleklasser fra hele landet er på tur til Hania og byen er full av busser, elever og lærere. Dette er et sikkert vårtegn her på øya.
skoleelever på tur til Kreta,
Ha en god helg, pass på deg selv og dine og vær lykkelig for at du ikke er på flukt fra krig og bomber, uten fremtid ved en stengt grense eller i en båt på havet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983