Translate

Translate

Translate

fredag 11. september 2015

Nytt fra Hania.

Hei igjen. Litt lokalnytt i dag, fra byen og nabolaget.
Høst i Splantzia,
Det var første skoledag i dag, og prestene innvier skoleåret ved å velsigne skolene. Ingen skolestart uten denne agiasmo som det kalles. Kirkens hånd ligger klamt over landet. De messer ved et bord ute i skolegården, og dypper en basilikumkvist i viet vann, og dusjer dette vannet ut over barn, foreldre, besteforeldre og lærere. Etterpå slippes elevene fri, og skoleåret starter opp på mandag med bøker osv. Mange lykkelige spente førsteklassinger på barneskolen, ungdomskolen og videregående. Og millioner av lykkelige foreldre og besteforeldre som tenker: ENDELIG BEGYNNER SKOLEN!!!!!!
Første skoledag: Jeg kommer til å savne dere, englene mine!!!
Velsignelse av skoleåret, agiasmos,
Tre måneder er lenge for alle. Byen var full av ungdommer som var ferdige tidlig og hadde truffet igjen klassekamerater og gikk på kafe.
Her i vår gate var det liv og røre i går kveld. Selv grillet jeg i gården og hadde invitert Tina, Hilde og Katerina siden både Tonia, Tina og Hilde reiser i morgen, og vi feiret at Tonia er ferdig med kontroller av det opererte øyet. Oslo neste.
Tonia reiser snart, og vil savnene dyrene,
Inne hos naboen hadde alt som kunnet krype og gå av barn, barnebarn og oldebarn samlet seg for å feire Katinas 87 års dag!!! Så koselig, Aud, Aud har du sagt gratulerer med dagen til jaja, roper lille oldebarn Manolis. Nei, sier jeg hvorfor det? Hun har jo bursdag sier han indignert.
Ikke fortell meg at ikke grekerne feirer bursdager også!! De enerverende masete slektningene er i Tyskland, alle de andre er høflige og søte, bare hyggelig med nabobråk når det er en så stor dag.
Lokale nyheter:
De reparer muren på bastionen i Koum Kapi med håndkraft og kran får de opp de originale stenene fra bunnen av sjøen, og arkeologer følger med. Det følger mye ansvar med en så stor arv som denne bymuren og alt dens murverk. Uværet i vinter laget store skader på muren her og det var et gapende hull som skal fylles igjen.
tatt med telefonen fra badetrappen,

Anarkistene som okkuperer huset oppe på Kastelli høyt over havna, har hengt opp et stort banner med innskriften:"Flyktninger velkommen". Flott, men er politikerne enige? Svaret er dessverre nei.
For førstegang har det vært bryllup ute på moloen i Hania og jeg har lånt noen bilder fra en lokal fotograf, flott ikke sant?
bruden og hennes far på vei ut moloen,

bryllupseremonien sett ovenfra,
Det skal settes igang organisert sterilisering av hunder der eierne ikke har råd til dette. Byens dyrevernsforening står bak dette flotte initiativ. Katter blir det neste steg. De håper på stor pågang og interesse for å minske nummeret av valper som blir satt ut på gaten. Flott tiltak!! Si ifra til dem dette måtte gjelde.
fra pressekonferansen til dyrevernforeningen,
Byen er full av mygg, vi blir gale. De er stripete, tynne og ekstremt irriterende. Dette er på grunn av den høye luftfuktigheten vi har hatt i det siste skriver dagens avis. Ja, ja, vi venter på noen kalde nordavinder nå, mye klam varme i det siste. Mygglys, spray og oljer er blitt ett" must"!!
Tilslutt noen bilder fra dagens tur, nyt litt båthavn og plassen i Splantzia, så snakkes vi på søndag!! God helg. Kalo Savvatokiriako eller S/K som grekerne skriver.
lærerne samlet seg i Splantzia etter skolen i dag,

stille formiddag i båthavna,