En arkeologisk byvandring på Kastelli.

Καλή εβδομάδα! Kali evdomada, god uke! Håper alt står bra til der du er og bor og at helgen var bra. Alt er jo aldri helt bra, det er jo alltid noe som ikke er helt på plass, men vi kan velge å si at alt er bra.
Vi er inne i en ny runde med kulde og mye nedbør i Hellas. I nord er det kuldegrader,og det er storm mange steder. Fra i kveld og fram til torsdag er det ventet lignende vær i hele landet. Vi venter ned i 5 grader i byen og storm.
I går var det en omvisning med historie fra minoisk periode oppe på Kastellihøyden her i gamlebyen i Hania. Jeg stilte opp av nysjerrighet og av interesse fordi jeg elsker historie og jeg synes det er utrolig spennende med så gammel historie som ligger rett under oss her i Splantzia. Det var det lokale historie laget som arrangerte dette.
Omvisning ved utgravingene på Kastelli i går,
Jeg vet at under huset vårt er det rester av 8 perioder med minoiske hus. Her lå byen Kidonia kretas eldste by.Hvem vet hva som gjemmer seg her? Jeg har vokst opp på Røa i Oslo, som var bebodd bare av gårdseiere og deres husmenn, ellers bare dyrket mark. Lite historie å finne der, bydelen ble bygget opp etter 2.Verdens krig. Så det er ekstra eksotisk for meg. Jorgos som har vokst opp her er ikke så super interessert som meg.
Oppe på høyden har det vært utgravniger siden 1964.  Dette er en gresk/svensk utgravning og siden 2002 har Danmark også vært med. Fortiden er det ekteparet Erik og Birgitta Hallager som er de drivende krefter sammen med Maria Vlazaki sjefen for utravningene og alt som vedrører utgravninger og funn i hele fylket. Du kan lese mer om alt dette i innlegg fra 25.01 og 27.11. Da skriver jeg om bydelen og 40 års jubileet for den svensk/dansk/greske utgravningen.Og her : http://www.aegeussociety.org/gr/index.php/new-books/the-greek-swedish-excavations-2011/
Maria Vlazaki forteller,
Det var Maria Vlazaki som viste oss rundt og fortalte i går. Det var møtt fram ganske mye folk og vi gikk rundt der oppe mens hun beskrev funn og forklarte oss hva det betyr. Det er kommet fram mye nytt og de finner stadig nye spennende ting under utgravnigene. Funn som er av internasjonal betydning. De tror det dreier seg om både by og et palass i byen.Nå har jeg mer å komme med til byvandringene mine!! Dere som vil være med,får høre siste nytt!!Vi går alltid oppom utgravningen på Kastelli.
her kan du også se en svensk tegning av området sånn de tror det var,

her ser du det overbygde området,

her ser du huset som skal være utgravningens hus, og pusses opp,
I går var vi så heldige å få komme inn i det nye området de undersøker,spennende synes vi alle!!
 det nye området som graves ut,
Det er åtte lag med minoisk bebyggelse,femtusen år tilbake i tid. De har funnet, benrester etter offerdyr og en ung kvinne,som de tror var datter til kong Kidonas som byen fikk navn etter. Dette er noe historie bøkene etter mytene alltid har fortalt at Kidonas ofret sin unge datter for at jordskjelvene skulle stoppe. De er VELDIG entusiastiske og dette ses på som et stort gjennombrudd.
området ligger intil den indre bymuren


her kan du se de forskjellige lagene med perioder,

tegn på jordsjelv i gulvet fra 1370 f.kr

deler av utgravningen,
vi venter på tur utenfor huset,

her var det et slaga basseng,
Til slutt fikk vi komme inn i en underetasje til et hus i Daskalogianni gata ,,Pension Nikos hvor det ble oppdaget minoiske funn da huset ble bygget på åttitallet.
resten av utgravningene under huset,


Omvisningen sluttet på historielagets kontorer med kopi pita som jeg har skrevet om før ,noe alle lag,foreninger og grupper gjør fra nyttår og ut februar. En er den heldige vinner av en mynt i kaken og vinner en gave (eller åtte som i fjellklubben!).I går fikk alle tsikoudia såklart, saft til barna og et kakestykke!!!Gaven var en bok om minoisk periode.
huset foreningen holder til i oppe på Kastelli,

formann holder tale før kaken kuttes,

tsikoudia(raki) klokka ett, helt normalt!!!


Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter