Gamle Hania i bilder.

I dag skriver jeg ikke så mye,men jeg har samlet opp bilder av havna og gatene rundt fra 1886 og utover. I dag ser vi på bilder fram til 1911.
1886


Tyrkisk spring i havna.

Havna i 1888,


muslimer ved torget nede i havna 1889,

havna i 1890
Dette var en tid hvor øya gikk fra å være under ottomansk herredømme ,til å bli uavhengig.
Slaget ved Stalos 1896, tyrkerne blir drevet bort.
Firkas 1900

havna 1900

1900

Rådhuset i 1900,


Daskalogianni gata 1900,


Afrikanere i havna 1900.
Byen hadde hatt slaver fra Afrika som bodde utenfor bymuren i Koum Kapi, men de ble boende og arbeidet som frie mennesker helt til de fleste ble flyttet end muslimene til Tyrkia.I denne perioden kom det militære styrker fra Europa, Russland,Frankrike, Italia og til og med noen fra Skandinavia i ett par år. De hadde sine militærforlegninger rundt byen.
Den italienske militærforlegningen ved Santa Luciai  1989.
Sentrum var gamlebyen på denne tiden,og langsomt fra 1900 begynte byggingen av den nye byen utenfor muren. Den muslimske befolkningen ble flyttet mot sin vilje til Tyrkia (de fleste var kretere som hadde konvertert til Islam) og gresk ortodokse ble flyttet fra Lille Asia og Istanbul til Hellas. Dette var en tragedie for alle parter.De muslimene som ble flyttet til Tyrkia kunne ikke tyrkisk,og befolkningen i Lille Asia var jo ikke greske,snakket ikke gresk og hadde ingen familie her. Det var flere som ankom fra Tyrkia, så flyktninge problemet ble kjempe stort etterhvert. Denne befolknings utvekslingen som startet i 1920 var bestemt av en fredstraktat underskrevet av Tyrkia og Hellas i Luzern.
Lokale poserer i havna 1911,

1911 uavhengig stat.
I 1913 ble Kreta forenet med Hellas, men fram til da ,fra 1888 ble den styrt av vise kongen George som var sønn av kongen av Hellas(dansk prins som ble kalt inn da Hellas ble fri.)Byen var full av ambassader og dertil hørende fine folk fra hele Europa.Mange av de muslimske minaretene og moskeene ble revet ,men noe er blitt stående.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Hjemme igjen.

Kathara Deftera i Nea Hora

Hippiene på Matala stranda.

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.