Translate

Translate

Translate

onsdag 12. februar 2014

Fra Gouverneto til Katoliko på Akrotiri.

Etter turen, utenfor Gouverneto, med Gro.
Kart med veien til GouvernaetoJeg vet at du syns jeg maser om fine turer, men i dag har jeg en lett tilgjengelig, og lett tur til et spennende sted til deg. Og litt historisk selvsagt. Dette klosteret ligger oppe på Akrotiri hvor flyplassen ligger. Du kjører forbi AgiaTriada som er et større kloster, og følger skilter videre til Gouverneto. Dette klosteret be bygget ι 1537, men lenger nede mot sjøen ligger det opprinnelige klosteret fra 1100 tallet.
Klosteret er bygget som en festning.
Fra det første klosteret Katholiko.
Bjørneskulpturen som heter den hellige bjørnen!!
La oss begynne med veien ned, den er fin og bred og grei å gå for alle. Her er flott utsikt utover sjøen på baksiden av Akrotiri. Etter sånn ca. 20 minutter finner du en hule som er bygget inn med port og gjerde. Dette er Spilia Arkouda, Bjørnehulen, som har en naturlig skulptur laget av dryppende vann over tusener av år, er en stalagmitt dryppstens hule. I de første år av kristendommen ble denne hulen brukt som kirke, og blir fremdeles holdt gudstjeneste her en gang i året, så det er ett lite kapell bygget inn i siden av hulen. Ta med lommelykt på denne turen, flere fine huler underveis! De tilba denne bjørne skulpturen som en slags helgen.
Man kan godt stoppe her og gå opp igjen, eller fortsette videre nedover den flotte veien og trappene ned til Katholiko klosteret. Dette var altså det opprinnelige klosteret som man kom til sjøveien, det ligger en liten naturlig havn helt nederst som de brukte. Dette er et veldig spesielt sted, har noe mystisk og flott over seg, du venter ikke å finne disse flotte bygningene på et så øde sted. Munkene bodde i huler i begynnelsen , det er huler overalt her. I den største hulen bodde eremitten Ioannis, og da han døde kom det altså mange andre eremitt munker hit.Det var veldig populært i bysantinsk tid.
Hulen til Johannes Eremitten.


Fin trapp.

Senere bygget de altså dette flotte klosteret. Det regnes i dag som Kretas eldste kloster 1000 år gammelt.
 I 1537 ble det flyttet opp på høyden pga. sjørøverne og ble kalt Gouverneto. De bygget det som en festning. Her var det opp til 60 munker og var Kretas største på et tidspunkt.
Det fine med denne turen er stillheten, det vakre landskapet og utsikten, også elsker jeg å få meg et bad nede ved sjøen.
Her ser du litt av broen.
Broen som ble brukt som samlingsplass, du ser hvor stor og bred den er.Her bygget de også cellene sine.Kirken er bygget inn i fjellet, og det sies at man kan gå fra Johannes hule og inn i kirken på siden.
Den flotte broen som man må gå under, eller ned til høyre i bildet.

Kirken er bygget inn i fjellet.

Helt nede ved klosteret.

Her bodde munkene.

Det går en liten ravine ned til sjøen som du følger etter å ha gått under den store fine broen. Det kan være litt kronglete å komme seg ned, men etterpå er stien lett å gå, og når man etter en liten stund kommer fram til sjøen får man en deilig overraskelse. En nydelig bukt, som minner om en minifjord men fjell, ikke strand.
En deilig dukkert i rent vann.
Her finner du også ruinene etter ett gammelt  båthus. Tilbake går du samme vei, eller hvis du klarer å finne stien, snarveien som går oppover omtrent midt i ravinen.Det kan være slitsomt å gå oppover for en som ikke er så godt trent, så da kan man godt bare gå et stykke ned.
Jack sliter seg oppover.
Tommy på vei opp.


Det er altså mange gode grunner til å ta turen til Gouverneto, Fin natur, fine klostre, spennende huler og deilig bad i enden. Det er ikke langt dit, og man kan kombinere det med en tur til Stavros etterpå. jeg skriver om Stavros i morgen.
På vei til bilen utenfor klosteret.

Jorgos gidder ikke gå helt ned, men venter med vann.

Gouverneto.